Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

02.04.2019. 09:15:08 - Grad Pregrada

Prvi u Hrvatskoj mladi Pregračani i Pregračanke biraju što i kako žele

Nakon što je 80-ak mladih dobilo nova znanja o osobnim i javnim financijama na radionicama financijske pismenosti u okviru projekta "Uzmi pare i napravi nešto za mlade: participativnim proračunom do aktivnog sudjelovanja mladih u lokalnoj zajednici", u Gradskoj je vijećnici u subotu 30. ožujka 2019. održana prva radionica participativnog proračuna. Riječ je o projektu Lokalne akcijske grupe Zagorje-Sutla koji ona provodi u partnerstvu s Mrežom udruga Zagor i gradovima Pregradom, Klanjcem i Zabokom, a financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Mladi su dio našeg grada i najbolje znaju što im treba. Kako bi mlade potaknuli da budu aktivni sudionici lokalne zajednice, Grad Pregrada u svom je proračunu za 2019. godinu osigurao 20 tisuća kuna za projekte koji mladi žele da se realiziraju. Naime, participativnim proračunom lokalna samouprava bolje odgovara na stvarne potrebe građana, promiče socijalnu i demokratsku uključenost te osigurava efikasniju potrošnju javnog novca.

Rezultat održane radionice jesu tri projekta: "Street GIG Vol. 9.0.,", "Zlatni gemišt trek" i "Chil out kutak". U naredna dva tjedna projektni će timovi provoditi predizbornu kampanju gdje će detaljno predstaviti svaki projekt, a izbori za najbolji projekt održat će se u nedjelju, 14. travnja 2019. od 15 do 20 h u Gradskoj vijećnici. Na izborima mogu glasati mlade osobe od 15 do 30 godina s prebivalištem ili boravištem na području Pregrade uz predočenje osobne iskaznice.

Da su predloženi projekti izvedivi u okviru financijskih sredstava koji su im na raspolaganju, mladima su potvrdili gradonačelnik Marko Vešligaj i pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Krunoslav Golub. "Grad Pregrada prvi je grad u Hrvatskoj s participativnim proračunom za mlade. Brojni europski gradovi na ovakav način potiču mlade da se uključe u aktivnosti u gradu, a pokazalo se kako je takvim sudjelovanjem ojačano povjerenje građana u gradsku upravu, istaknuo je gradonačelnik Marko Vešligaj koji je istaknuo da su sva tri projekta izvrsna te je ujedno pozvao sve mlade da izađu na izbore i odaberu projekt koji žele da se realizira u Pregradi.

Radionici su prisustvovala i dva volontera Mreže udruga Zagor iz Engleske koji će godinu dana boraviti u Zaboku u sklopu projekta "Dva volontera za lokalnu zajednicu", financiranog u okviru Erasmus+ programa kroz Ključnu aktivnost 1: Mobilnost u svrhu učenja za pojedince, Volonterski projekti.

 

Reklama