Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

13.12.2018. 09:34:02 - Grad Pregrada

Održana prva radionica s mladima u sklopu projekta "Mladi u centru"

Foto: Grad Pregrada

Grad Pregrada u suradnji s Lokalnom akcijskom grupom Zagorje Sutla i Mrežom udruga Zagor je u subotu, 8. prosinca 2018. godine, organizirao radionicu "Mladi odlučuju" za mlade Pregračane i Pregračanke u dobi od 13 do 30 godina.

Riječ je o prvoj radionici u sklopu projekta "Mladi u centru" koji financira Europska unija iz programa Erasmus +, a koji za cilj ima unaprijediti status mladih u Pregradi te kroz dijalog s gradonačelnikom i gradskim vijećem kreirati sadržaje koji su mladima potrebni i zanimljivi.

U Gradskoj vijećnici okupilo se 25 mladih, a prije početka rada okupljene je pozdravio gradonačelnik Marko Vešligaj kojega je obradovala motiviranost i entuzijastičnost mladih ljudi našeg grada koji su se spremno odazvali na radionicu. "Mladi su temelj razvoja našeg grada, ali ne u budućnosti, već i u sadašnjosti. Grad Pregrada već ima dobru suradnju sa Savjetom mladih i Dječjim gradskim vijećem, a vjerujem da će se kroz ovaj projekt komunikacija s mladima još poboljšati te da ćemo ojačati mlade za aktivnu participaciju u društvu. U proračunu za sljedeću godinu planirana su velika ulaganja u djecu, kulturu i sport. Krećemo s energetskom obnovom zgrade NK Pregrada te s crowdfunding kampanjom za izgradnju teniskih terena u Pregradi. Također smo osigurali sredstva za zamjenu parketa u sportskoj dvorani osnovne škole, nastavljamo s otkupom zemljišta za izgradnju pomoćnog igrališta za naše nogometaše i nogometašice, a nismo zaboravili ni na ulaganja u sportske terene po drugim naseljima, pa nam u 2019. godini slijedi završetak izgradnje sportskog igrališta u Cigrovcu. Sprema se potpuna rekonstrukcija dječjeg igrališta u Pregradi - Kunaparka, koja uključuje nove staze, više zelenila i nove sprave za djecu svih uzrasta, a dok čekamo rezultate za projekt Kulturnog centra, krenut ćemo s radovima na sanaciji krovišta kino dvorane, koja će opet postati mjesto susreta svih generacija, posebno mladih, i koja bi trebala biti jezgra budućeg centra za mlade", istaknuo je gradonačelnik Vešligaj.

Nakon uvodnog upoznavanja kroz igru, članovi Mreže udruga Zagor mladima su predstavili Youthpass, standardiziranu potvrdu kakvu dobivaju mladi koji sudjeluju u Erasmus + projektima diljem Europske unije kojoj je cilj doprinijeti priznavanju neformalnog učenja mladih i time njihovoj većoj zapošljivosti, a koju mladi mogu dobiti sudjelovanjem u projektu. Kroz grupni rad mladi su upoznati s važnošću participacije u društvu, a održane su i prezentacije primjera dobre prakse o uključivanju mladih u procese donošenja odluka i oblikovanja politika za mlade.

Na samom kraju, mladi su evaluirali održanu radionicu, a komentari su pokazali njihovo zadovoljstvo:

"Svidjelo mi se što sam mogla izraziti svoje mišljenje i to što radim na poboljšanju grada u kojem živim."

"Svidio mi se rad u grupama."

"Bilo je zabavno i edukativno, naučili smo nove stvari"

"Sviđa mi se što smo svi mogli reći što mislimo."

"Odličan grupni rad i zanimljive vježbe"

Sljedeća radionica u sklopu projekta Mladi u centru održat će se u subotu 15. prosinca, kada Grad Pregrada organizira studijsku posjetu mladih Centru za mlade Krapinsko-zagorske županije u Zabok te Stub-klubu u Donjoj Stubici.

Prijaviti se možete na mladi@pregrada.hr.

 

Reklama