Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

28.02.2017. 11:46:02 - Jelena Jazbec, Zagorje International

U Pregradi se okupilo 17 postrojbi iz svih krajeva Lijepe Naše: "One su najbolji svjedok bogate hrvatske vojne tradicije"

Foto: Jelena Jazbec, Zagorje International

Predstavnici povijesnih vojnih postrojbi iz svih krajeva Hrvatske okupili su se u subotu, 25. veljače u pregradskoj gradskoj vijećnici, gdje je održana redovna skupština Saveza povijesnih vojnih postrojbi Republike Hrvatske.

Sudjelovali su predstavnici 17 postrojbi: Bjelovarski graničari Husari, Dubrovački trombunjeri, Gradska straža Bakar, Hrvatski sokol Osijek, Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809, Karlovačka građanska garda, Keglevićeva straža Kostel, Križevačka djevojačka straža, Samoborska narodna garda, Senjski uskoci, Serežani Županja, Svetonedeljska garda "Petar Erdody", Turopoljski banderij, Varaždinska građanska garda, Varaždinska husarska graničarska pukovnija, Zrinska garda Čakovec i Povijesna postrojba Ban Gašpar Alapić.

Na početku skupštine, prisutne je pozdravio pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj.

"Kostelska pištola – Keglevićeva straža najpoznatija je udruga na području Pregrade, a ova današnja skupština potvrda je njihovoga dobrog rada. Danas prisutnih 17 postrojbi iz cijele Hrvatske pokazuje bogatstvo naše prošlosti, vojnu tradiciju koju Hrvatska ima, i drago mi je da je i Kostelska pištola dio toga. Sve zapravo počinje u Kostelgradu, čija obnova je krenula prošle godine, i nadam se da ćemo ove godine imati priliku otvoriti našu najpoznatiju manifestaciju Kostelsku uskrsnu pištolu, na samom Kostelgradu", najavio je Vešligaj.

Obratio se i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. "Ovdje se danas vidi koliko je bogata vojna povijest Hrvatske. Uvijek kažem, narod koji ne poznaje svoju povijest, ne može imati niti svjetlu budućnost. To je upravo ono što rade ovdje prisutni članovi vojnih postrojbi, koji s jedne strane čuvaju hrvatsku povijest, i to važno naslijeđe nastoje prenijeti na mlađe generacije", rekao je Kolar.

Ideja je da se Skupštine Saveza održavaju svake godine u drugom gradu, a od predsjednika Kostelske pištole Milana Flegara doznajemo zašto tu čast ove godine ima upravo Pregrada.

"Na jednom zajedničkom nastupu povijesnih vojnih postrojbi bilo je razgovora o tome gdje bi se mogla održati sljedeća skupština, i mi smo se sami ponudili da budemo domaćini. Naime, u 17 godina postojanja Saveza, većina skupština održana je u Požegi, jedna uz Varaždinu i jedna u Turopolju, i meni je posebna čast da smo danas ovdje u Pregradi", rekao je Flegar.

Na Skupštini se raspravljalo o planovima i aktivnostima za 2017. godinu, a podneseno je i Izvješće o radu u 2016. U Savez je primljena i jedna nova postrojba.

"Radi se o Povijesnoj postrojbi bana Gašpara Alepića iz Velike Gorice, koja je postala 21. članica Saveza", otkrio nam je predsjednik Saveza povijesnih vojnih postrojbi RH, Mladen Obadić, inače član Zrinske garde Čakovec, koji je najavio kako će povijesne postrojbe Pregradu ponovno posjetiti uskoro, u sklopu manifestacije Kostelska uskrsna pištola, kao i na Bijelu nedjelju, kada se slavi Dan grada Pregrade.

Predstavnici povijesnih postrojbi ostatak dana proveli su na prigodnom druženju u pregradskom Lovačkom domu, koje su organizirali članovi postrojbe Kostelska pištola – Keglevićeva straža, u suradnji s Gradom Pregradom i Lovačkim društvom "Kuna".

 

Preuzeto s portala Zagorje International.

Reklama