Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

04.10.2011. 18:42:42 - Večernji list

Predstavljen idejni projekt sanacije Niskogradnjine eko "rak-rane"

Kamenolom će postati turističko naselje?!

U Pregradi je predstavljen idejni projekt sanacije kamenoloma koji je napravljen na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. Prema njemu bi se za 20-ak godina trebala otvoriti mogućnost za razne nove sadržaje poput turističkog naselja ili sportskih terena. Prezentaciju je na posljednjoj sjednici Vijeća imao profesor Ivo Galić koji je sa svojim asistentima i razradio projekt sanacije.

14 faza sanacije

Prema projektu, u ukupno 14 faza trebalo bi se otkopati 2,1 milijuna prostornih metara kamenog materijala. – U planu je eksploatacija 100.000 prostornih metara kamenog materijala godišnje, međutim eksploatirat će se onoliko koliko se bude moglo prodati. Naime, pri projektiranju je predviđeno da se troškovi sanacije pokrivaju s novcem dobivenim od prodaje i ne bi smjelo biti dodatnih troškova. Dodatne investicije nastupile bi tek po završetku sanacije, ovisno o tome što bi se radilo na tom prostoru – objasnio je Kantoci. Od spomenutih 14 faza, prvih bi se pet radilo u okviru postojećeg kamenoloma, što bi trajalo oko dvije godine, a za to vrijeme bi se izradio novi glavni projekt.

Zaštita od prašine

Izgled i sanaciju određuje postojeće stanje, a gledali smo da stijene okrenute prema Pregradi diramo što manje, kako bi se građane zaštitilo od prašine i ostalih negativnih utjecaja. Bliže Pregradi radile bi se tek završne faze, a pazilo bi se da se ne naruši krajobraz. Što će točno biti na prostoru kamenoloma sada je teško predvidjeti, ali razmišljamo o sportskim terenima ili o turističkom naselju. S druge strane, moguće je da se na tom mjestu postave i fotonaponske ćelije ili pak vjetroturbine za proizvodnju električne energije. Postoji niz mogućnosti rekao je Kantoci. Inače, od 2,1 milijuna prostornih metara kamena, kada se on usitni, dobije se oko 5,6 milijuna tona šljunka. Kako jedan prostorni metar na tržištu stoji između 15 i 20 kuna, dolazi se do cijene između 31,5 milijuna i 42 milijuna kuna, odnosno godišnje od 1,5 do 2,1 milijuna kuna.

Reklama