Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

13.06.2012. 21:45:18 - Klub SDP-a, ZS-a i A-HSS-a

Priopćenje s 21. sjednice Gradskog vijeća

Gradske minuse pokrivaju građani putem računa za vodu

Na  21. sjednici Gradskog vijeća Grada Pregrade, održanoj u ponedjeljak 11. lipnja,  jedna od tema je bilo i Godišnje izvješće o radu Niskogradnje za 2010. godinu. Ove godine neto dobit Niskogradnje je nešto malo više od 3.600 kuna, a vladajući su velikodušno taj iznos ostavili Niskogradnji za potrebe tekućeg poslovanja. Podsjećamo, prošle godine dobit je bila 465.000 kuna, ali su tada vladajući odlučili tu dobit uplatiti u gradski proračun, iako je uprava Niskogradnje tražila da se dobit ostavi poduzeću za potrebe poslovanja zbog iznimno teške situacije u kojoj se nalazi. Da bi stvar bila gora, tada su vladajući donijeli odluku o plaćanju naknade za služnost kamenoloma i vodovodne infrastrukture u iznosu od 45.000 kuna mjesečno, a što se plaćalo od 01.06.2011. godine. Sve to dovelo je do toga da ove godine Niskogradnja ima višestruko manju dobit, a posljedica je drastično povećanje cijene vode s kojim se namjeravaju pokriti minusi u gradskom komunalnom poduzeću (za neke korisnike računi su povećani i preko 40% usprkos smanjenju PDV-a na 10%). Dakle, za potrebe gradskog proračuna Niskogradnja mjesečno plaća 45.000 kuna, a da bi građani potom dobili veće račune za vodu. Nadzorni odbor Niskogradnje još je jednom predložio odbijanje razrješnice bivšoj Upravi Niskogradnje pod vodstvom Julija Fištera zbog ilegalnih aktivnosti u poslovanju.

Na sjednici je raspravljeno i o izvješću Državne revizije koje je provjerilo poslovanje Niskogradnje za 2010. godinu. Tu su se, osim već poznati dubioza vezanih uz poslovanje i dizanje kredita, pojavili novi momenti u vidu preplaćivanja troškova gradnje vodovodne mreže u iznosu od 456.000 kuna te ilegalnih aktivnosti po pitanju angažiranju Niskogradnje kao podizvođača radova na poslovima koje su druge tvrtke dobivale na natječajima koje je raspisivala upravno Niskogradnja.

Oporbenom klubu vijećnica i vijećnika SDP-ZS-AHSS i ovaj puta, po ustaljenom običaju, odbijene su dvije točke dnevnog reda o funkcioniranju mjesnih odbora te o statusu pripremljenosti za strukturne i kohezijske EU fondove i projekte Vlade RH. Tema o mjesnim odborima je odbijena iz razloga što, prema vladajućima, oni funkcioniraju odlično, a o EU fondovima pak nema potrebe raspravljati jer se oni pripremaju (bez navođenja bilo kakvih detalja).

Nakon tri godine inzistiranja oporbenog Kluba vijećnika i vijećnica da se u gradu sukladno zakonu osnuje Savjet mladih, jučer je konačno Odluka o savjetu mladih stavljena na dnevni red. Uz manje tehničke zamjerke predloženoj Odluci, Klub vijećnika i vijećnica podržao je predloženu Odluku te izrazio nadu da nećemo i na samo imenovanje članova i članica savjeta mladih čekati tri godine kao što smo čekali na donošenje ove odluke.

Klub vijećnika i vijećnica upozorio je i na katastrofalno stanje Kuna-parka u kojem je niz sprava opasan za djecu zbog kontinuiranog uništavanja tih sprava te je pozvana Niskogradnja da prione saniranju sprava prije nego se neko dijete ozljedi, a grad da izdvoji financijska sredstva kako bi se park osigurao od daljnje devastacije što se može postići pojačanom javnom rasvjetom, postavljanjem kamere ili ograđivanjem parka.

Oporbeni klub je izvijestio Gradsko vijeće o katastrofalnom rezultatu Gongovog istraživanja po kojem je Pregrada proglašena drugim nagorim gradom u državi po pitanju transparentnosti. Od vladajućih se nisu mogli čuti nikakve naznake da namjeravaju poraditi na poboljšanju pokazatelja po tom pitanju niti tko će snositi odgovornost za štetu nanesenu ugledu Grada. Nismo dobili obrazloženje zašto nisu odgovarali na višekratne Gongove upite pomoću kojih bi mogli, barem simbolično, popraviti rezultat. Nažalost, kako Gradonačelnica nije sudjelovala u radu ove sjednice zbog službenog puta u Vukovar, nismo ni od nje mogli čuti kako komentira činjenicu da susjedne općine i gradovi, s istom ili sličnom stranačkom strukturom vlasti, stoje puno bolje po pitanju transparentnosti rada.

Reklama