Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

19.11.2013. 20:47:00 - Denis Vincek Zagorski list

KAKO SU USPJELI: I dok drugim školama u županiji iz godine u godinu broj učenika pada, Glazbenu školu Pregrada svake godine upisuje sve više polaznika

Glazbena škola: počeli s 55, a danas imaju 190 đaka

Točno prije sedam godina Glazbena škola Pregrada otvorila je svoja vrata učenicima. Te školske godine, 2006./07., upisalo se 55 učenika, i to 46 u osnovnu glazbenu, a devetero u srednju glazbenu školu. Iz godine u godinu broj upisanih učenika je rastao i danas ih u Pregradi glazbenu školu pohađa 190 – 148 ih je osnovaca, 27 ih ide u srednju glazbenu školu, a 15 u pripremni razred.

– Pripremni razred je novost od ove školske godine i jedini u županiji upisujemo učenike u taj program. Riječ je o dvije godine nastave za učenike koji zbog dobi više ne mogu upisati osnovnu glazbenu školu, a žele završiti glazbeno obrazovanje. Program je pripremnog razreda opsežniji jer u dvije godine valja proći program cijele osnovne glazbene škole – ističe ravnateljica Petra Tokić te dodaje da je danas Glazbena škola Pregrada još uvijek jedina samostalna glazbena škola u Krapinsko-zagorskoj županiji. Osnovne glazbene škole su još u Krapini, Zaboku i Mariji Bistrici, no one djeluju pri redovitim osnovnim školama, a srednju glazbenu školu ima Zabok, ali ona nije samostalna nego pri Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću. Glazbena škola Pregrada danas ima 30 zaposlenih, od čega je 26 nastavno osoblje, a ono čime se posebno ponose, ističe ravnateljica, jest to što je iznjedrila čak četiri studenta Muzičke akademije.

– Ti naši bivši učenici upisali su klarinet, trubu, muzikologiju i teoriju, a jedan je student Instituta za crkvenu glazbu. To je izuzetno velik uspjeh i na to smo ponosni jer treba znati da se na pojedine instrumente upisuje dva do tri studenta, a kandidata ima iz cijele Hrvatske – kaže ravnateljica. Učenici dolaze iz Krapinsko-zagorske županije, a jedan čak iz Bednje pa se vodi računa o rasporedu i izlazi im u susret. I dok se po privatnim školama plaća školarina i do 2000 kuna na mjesec, u pregradskoj glazbenoj školi učenicima je omogućeno glazbeno obrazovanje uz participaciju od samo 150 kuna na mjesec, a slična je cijena i u drugim državnim glazbenim školama. Usto, drugo dijete plaća samo 50 posto te svote, a treće je dijete u obitelji oslobođeno od plaćanja. I – cijena se nije povećavala od osnutka škole.

Ravnateljica Petra Tokić

Glazbena škola Pregrada ima sve instrumente, pa tako danas učenici mogu upisati programe klavir, violina, gitara, harmonika, klarinet, saksofon, truba, tuba, trombon, rog, flauta te solo pjevanje i glazbenu teoriju u srednjoj školi.

No, ima jedan problem. Škola je od 2006. u zgradi bivšega HAK-a, koja je danas u vlasništvu Grada Pregrade, osnivača Glazbene škole. Tek 300 četvornih metara i osam učionica je premalo pa se dio nastave već tri godine odvija u Galeriji Muzeja Grada Pregrade te u Osnovnoj školi Janka Leskovara.

– Potrebna je adaptacija zgrade i njezina dogradnja. Napravljeno je i idejno rješenje, a čeka se lokacijska dozvola. No, da bi se sagradio objekt površine 1000 kvadrata novog prostora, potrebno je otprilike 6 milijuna kuna – kaže ravnateljica.

Stoga će i glazbeni vrtić s 13 djece djelovati u prostorima Dječjeg vrtića "Naša radost" u odgojnoj skupini Loptice. Riječ je o pripremi za osnovnu glazbenu školu i djeca će u dvije godine upoznati instrumente, osjetiti glazbu, ritam i motoriku. Uz pripremni razred za srednju glazbenu školu, Glazbena škola Pregrada tako će i jedina u svojem sastavu imati i glazbeni vrtić, što ravnateljica Tokić smatra velikim iskorakom u radu.

 

Goran Gregorin (16), Pregrada

Moj san iz djetinjstva se ostvario

Kao mali slušao sam poznatog pijanista Edwarda Griega, i rekao sam sam sebi da ću i ja jednoga dana postati pijanist. Vidio sam jedan sintić u izlogu kad sam imao pet godina, i moji su mi ga kupili. Prve dvije godine klavira završio sam privatno, i potom sam upisao Glazbenu školu u Pregradi. Moj san se ostvario. U srednjoj glazbenoj školi sam maturant, a inače idem u drugi razred pregradske gimnazije.

 

Leonardo Leljak (19), Zagorska Koprivnica

Imam vozačku pa sam dolazim u školu

Već kao mali imao sam volju svirati harmoniku. Osnovnu glazbenu školu završio sam u glazbenoj školi pri OŠ Augusta Cesarca u Krapini, a potom sam upisao srednju glazbenu školu u Pregradi. Završio sam za hotelijersko-ugostiteljskog tehničara, a sada sam maturant u Glazbenoj školi i kanim upisati Muzičku akademiju. Moji su me u Pregradu u školu vozili iz Zagorske Koprivnice na nastavu. Sada je lakše jer imam vozačku dozvolu pa sam dolazim u školu. A harmonika, teška je 12 kilograma. Ali meni to nije teško.

 

 

Preuzeto iz Zagorskog lista.

Reklama