Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

27.03.2017. 12:08:29 - Petra Vdović

Akcija "Sat za planet Zemlju": I Pregrada sat vremena bez rasvjete

Grad Pregrada i ove se godine priključio akciji "Sat za planet Zemlju". Tako je u subotu 25. ožujka u 20:30 sati na sat vremena ugašena javna rasvjeta na Trgu Gospe Kunagorske te dekorativna rasvjeta na crkvi Uznesenja BDM.

Akciju "Sat za planet Zemlju", koja je ove godine održana deseti puta, organizira WWF, svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode u cijelome svijetu. Inicijativa podrazumijeva da građani i građanke u cijelom svijetu na jedan sat isključe svjetla s ciljem podizanja svijesti o klimatskim promjenama.

Akcija je pokrenuta 2007. godine u Australiji, kada je više od dva milijuna kućanstava sudjelovalo u "Satu za planet Zemlju", da bi se idućih godina pridružili brojni drugi gradovi širom svijeta. Prošle je godine u akciji sudjelovalo više od sedam tisuća gradova i mjesta u čak 178 zemalja sa stotinama milijuna sudionika, kako navodi WWF. I Hrvatska je pridonijela akciji sa znamenitostima ugašenima u 68 gradova, uključujući Dubrovačke zidine, pulsku Arenu te zagrebačku katedralu.

WWF ovu akciju u Hrvatskoj organizira uz podršku UNESCO-a.

Reklama