Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

List

26.10.2008. 10:32:16 - Hrvoje Krsnik

Udruga PregradaWireless

Postavljanje i testiranje antene na kući obitelji Hanžić

Po uzoru na velike hrvatske gradove i mjesta, među kojima u prvom redu treba istaknuti naše susjede (Krapinu, Zabok, Krapinske Toplice i Sopot) udruga PRwi je u siječnju 2006. godine pokrenula inicijativu izgradnje bežične računalske mreže na području Pregrade. Laički rečeno radi se o bežičnoj računalnoj mreži kojoj bi mogli pristupiti svi stanovnici Pregrade koji imaju optičku vidljivost (na bilo kojoj udaljenosti) sa svojih kuća i balkona s antenama koje bi postavili na više mjesta. Bežična mreža omogućavala bi građanima najsuvremeniju računalnu komunikaciju iz čijeg spektra usluga valja izdvojiti distribuciju datoteka, besplatnu telefoniju, dopisivanje, datotečne, web i game poslužitelje i štošta drugo!

Općenito govoreći radi se o vrlo zanimljivom projektu koji bi poprilično unaprijedio informacijsko - komunikacijski sustav Pregrade. Dovoljno je reći da bi razvojem ove mreže bilo moguće povezati apsolutno sva računala u Pregradi, a naš je projektni tim već ostvario kontakte s drugim udrugama koje se bave bežičnim mrežama te ćemo svakako biti sudionici u projektu umrežavanje cijele Hrvatske.
Za sada je postavljena jedna antena na tornju Crkve Uznesenje Blažene Djevice Marije, jedna na Tuđinatovom brijegu i jedna na kući obitelji Hanžić, i one pokrivaju veći dio Pregrade i okolice, ali sa slabijim signalom. Za sada imamo 22 spojena korisnika; cilj je povezati sve tri točke sa što boljim linkom kako bi brzina i propusnost bili veći jer se znatno povećao broj korisnika pa dolazi do gušenja mreže i kako bismo spojili još više zainteresiranih korisnika.

Više informacija o udruzi i aktivnostima možete pronaći na našim internet stranicama na adresi www.prwi.pregrada.hr.

Arhiva

Reklama