Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

List

11.05.2009. 20:35:00 - Stjepan Javornik

Udruga "Dobra kapljica"

Udruga vinara i vinogradara "Dobra kaplica" osnovana je 1998. godine trenutno broji oko 75 članova. Osnovana je s ciljem ostvarivanja napretka u poljoprivrednoj  proizvodnji, napose u vinogradarstvu te proizvodnji i njezi vina.

Udruga je kroz svoj rad organizirala brojna stručna predavanja o zaštiti vinograda te predavanja o postupcima sa moštom i vinom. Organizirane su i brojne degustacije vina uz komentare vrhunskih enologa koji su svojim savjetima puno pripomogli upozoravajući nas na moguće pogreške u procesu proizvodnje i njege vina. Ovdje moramo svakako spomenuti pok. dr. Gerharda Schuberta koji je svojim radom zagorsku vinsku kartu podigao na zavidan nivo, a i utjecao na vinare da se odluče na kasne berbe, proizvodnju predikatnih vina, a u hladnijim zimama čak i vina ledene berbe.

S jednog od predavanja

S jednog od predavanja

Udruga svake godine organizira ocjenjivanje vina za svoje članove ali i za ostale zainteresirane građane. Rezultati tog ocjenjivanja ulaze u zajednički županijski katalog  "Vinarijade" pa možemo s ponosom reći da smo zadnje dvije godine po broju zlatnih diploma najjača Udruga u županiji. Neki od članova daju vina i na ocjenjivanje na sajmove i izložbe vina kao Bedekovčina, Zelina , Split, Vinovita - Zagreb, gdje također osvajaju redom visoke ocjene. U udruzi ima nekoliko članova koji imaju i zaštitu kontroliranog zemljopisnog podrijetla za vino dobivenu od Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo koji jamči da su ta vina kvalitetna ili vrhunska. Moram svakako spomenuti i našeg člana gosp. Borisa Drenški (Bodren d.o.o.) koji je na prestižnom natjecanju u Londonu osvojio dvije zlatne medalje te tako proslavio naše pregradsko vinogorje.

Udruga se redovito promovira i na manifestaciji "Branje grojzdja" prodajom vina u maloj kućici na glavnom trgu. Prošle godine su po prvi puta i sami vinari bili sudionici tradicionalne povorke berača, prilikom otvorenja manifestacije prezentirano je i kupažirano vino (mješavina kvalitetnih vina) koje bi trebalo postati tradicionalno vino "Branja grojzdja"te bi se na taj način i dodatno promovirali.

Udruga je početkom 2005. godine započela sa uređenjem prostora kušaonice vina. Marljivi vinogradari odradili su oko 550 radnih sati na čišćenju i iskopu zemlje iz prostora ispod muzeja grada Pregrade. Nažalost zbog prodora vode i opsežnosti zahvata uređenja cjelokupnog prostora članovi Udruge bili su prisiljeni odustati od daljnjih radova pa daljnje uređenje preuzima Grad Pregrada. Taj prostor danas je Gradska kavana u kojoj se održavaju i mnoga druga događanja pa iako nekoliko naših vinara u njoj prodaje svoja vina nedovoljno služi promociji i prodaji naših proizvoda.

Na kraju ipak moramo biti ponosni na sve što je dosada Udruga postigla i nastaviti dalje jer kvaliteta današnjih vina je na vrlo visokom nivou još samo treba poraditi na boljoj promociji kroz vinotočja i vinske ceste.

Arhiva

Reklama