Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

List

23.03.2009. 21:44:25 - Vedran Krog

KUD Pregrada

Začeci današnjeg Kulturno-umjetničkog društva "Pregrada" sežu u vrijeme prije 1914. godine kada djeluje Pjevački zbor "Vladoje Koščića". 1925. godine osnovan je i Muški pjevački zbor "Kunagora" a vodio ga je gdin Petek, pregradski sudac. Čini se da su ti zborovi radili s prekidima jer se novi zbor osniva 1936. godine, a osnivač je ponovno jedan sudac, S. Janković. Zabilježeno je da je taj zbor djelovao do 18. kolovoza, 1941. godine, a u društvu je tada osnovan i sastav tamburaša. Nakon II. svjetskog rata društvo se obnavlja pod vodstvom Silve Belja, a 1959. godine rukovođenje preuzima Josip Salamon, učitelj i kasnije ravnatelj škole koji svojim upornim i kvalitetnim radom daje pečat djelovanju Društva.

Nakon nekoliko godina aktivnog rada Društvo prestaje s djelovanjem sve do 1981. godine. Da bi se oživio kulturni i društveni život u mjestu, 1981. godine ponovno se javlja inicijativa za osnivanje kulturno-umjetničkog društva. Šesnaestog svibnja iste godine održana je osnivačka skupština KUD-a "Edo Leskovar" Pregrada. KUD je radio u pjevačkoj i tamburaškoj (voditelj: Josip Salamon), dramskoj (voditelji: Ana Vincek, Zlatko Pošta) i folklornoj sekciji (voditelj: Josip Antonić), a za prvu predsjednicu KUD-a "Edo Leskovar" izabrana je Anica Leskovar. Prvi nastup KUD-a bio je iste godine na manifestaciji "Branje grojzdja '81.", a samo neke od izvedenih pjesama bile su "Nikaj na svetu....", "Regiment po cesti gre" i "Mrže stvari nij na svitu". Od tog vremena, KUD počinje sa kontinuiranim radom te kao takav, uz manje promjene, ali bez prekida rada, djeluje i danas. 1987.g. u sastav KUD-a ulazi i plesna skupina "Bambi", te se formira sekcija limene glazbe pod vodstvom Franje Kaučića. 1992. godine KUD "Edo Leskovar" mijenja ime u KUD "Pregrada".

Danas Kulturno-umjetničko društvo "Pregrada" djeluje kroz četiri sekcije i to: mješoviti pjevački zbor, sekcija limene glazbe (trenutno manje aktivna), folklorna sekcija i tamburaška sekcija. Voditeljica sekcije mješovitog pjevačkog zbora je Marija Ivanjko, voditelj folklorne sekcije je Mladen Filipec, dok tamburašku sekciju vodi Franjo Kaučić. Već drugi mandat predsjednik Društva je Damir Cajhen, dok dužnost tajnice obnaša Marija Hercigonja. Također spomenimo da Društvo danas broji stotinjak članica i članova. Kroz svoje sekcije Društvo djeluje na očuvanju kulturnih vrijednosti i tradicija vlastitog kraja. Kroz mnoge nastupe Društvo je dalo doprinos u stvaranju općeg kulturnog identiteta i očuvanju žive i izvorne tradicije kraja iz kojeg dolazi. Međutim, na repertoaru Društva nisu samo programi koji su usko vezani za vlastiti kraj i ovdašnju tradiciju, nego i mnogo šire. Uz to, sekcije limene i tamburaške glazbe, te pjevačkog zbora kroz svoj rad njeguju i klasične, narodne, zabavne, etno i duhovne žanrove.

Kroz dvadeset sedam godina aktivnog i kontinuiranog rada Društvo je sudjelovalo na mnogim televizijskim i radijskim emisijama, smotrama, druženjima i manifestacijama u zemlji i šire, pa je tako, između ostalog,  tamburaška sekcija ponosni "vlasnik" "Zlatne tamburice" iz Mača - najprestižnijeg tamburaškog natjecanja u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske (danas već možda malo manje atraktivnom), folklorna sekcija predstavljala je Hrvatsku na Međunarodnoj smotri folklora, sekcija Mješovitog pjevačkog zbora redoviti je sudionik smotri pjevačkih zborova, dok se od inozemnih nastupa mogu izdvojiti gostovanja u Sloveniji, Nizozemskoj i Italiji. Sekcije kulturno-umjetničkog društva redovito održavaju svoje probe, a svi koji se žele aktivno uključiti u rad Društva mogu to učiniti na način da se jave predsjedniku Društva ili voditeljima sekcija. U trenutku kada budete ovaj broj glasila držali u svojim rukama kudovci su već odradili nastup na božićnom koncertu, a nakon kratke novogodišnje stanke slijede pripreme za nadolazeće nastupe u idućoj godini. U novoj 2009. kudovci se nadaju da će napokon, nakon skoro tri godine, prestati biti "beskućnici", te da će se ipak pronaći rješenje kojim bi se Društvu osigurala prikladna prostorija za održavanje proba i ostalih popratnih aktivnosti. 

Arhiva

Reklama