Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

08.10.2007. 23:34:00 - Jelena Jurić

Priručnik za Ratnika Svjetlosti

Ja sam Ratnik Svjetlosti! Sasvim logičan zaključak nakon čitanja "Priručnik za Ratnika Svjetlosti" -Pauola Coelho-a."Tko je to Ratnik Svjetlosti?- To je onaj koji je sposoban shvatiti čudo života, boriti se do posljednjeg daha za ono u što vjeruje...Svi su za to sposobni. I nitko se ne smatra Ratnikom Svjetlosti, iako svi to jesu." Ove riječi su bile više nego dovoljne da uzburkaju moju zantiželju, obuzmu me i sablazne svojom istinitošću. I doista, bila sam uvjerena da je Ratnik Svjetlosti izvorni naziv za ono što je u meni a što nisam znala prepoznati ni imenovati. Čitam a ne vjerujem što čitam! Kao da gledam film u kom sam glavna uloga, glumim poznate prizore i događaje, ali ne znam da se tako zovu niti kako je moguće da sam u njima ?!?

"Ratnik se Svjetlosti ponekad ponaša kao voda, protiče između prepreka na putu. U tome je snaga vode; bat je ne može smrskati, niti je bodež može probosti. Najmoćniji mač na svijetu neće ostaviti ožiljka na njezinoj površini. Rijeka se prilagođava mogućem toku, ali uvijek stremi svom cilju: moru. Slabašna na izvoru, tekući raste jača, okrijepljena snagom drugih rijeka što joj se pridružuju. I s vremenom postaje istinski moćna."

Mudar neki priručnik. Svakako vrijedan pažnje. I nikako jednosmislen! Širok, izazovan, blizak, čudesan, slobodan, poučan, poticajan, nenametljiv, životan... i vrlo zahtjevan.

"Ako se nađeš pod vodom, nisi se utopio; utopiti ćeš se ako ne izroniš."

Konačno, priručnik u kom je postavljeno toliko pitanja i pruženo toliko odgovora, ali je ipak "samo" priručnik. Nama je prepušteno da donesemo svoj, konačan odgovor. Odluku u svoj svojoj težini.

Arhiva

Arhiva kolumni

Reklama