Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

17.02.2008. 10:36:00 - Marko Vešligaj

Kutak za ljevičarski trenutak

Nema Ga više...

It's only rock'n'roll 2003.

It's only rock'n'roll 2003.

Nema više kultnog mjesta pregradske mladosti. Mjesta na kojem su održana tolika događanja... Sokolski dom... Dvorana za fiskulturni odgoj, hala za zabave, OKC "Klinac", Disko bar "Energy", "Flash" i na kraju ipak naš Dom Kulture. Mjesto za koje je svaki Pregračanec na neki način vezan, mjesto sa kojega nosi siguran sam samo lijepe uspomene. Mjesto na kojem su započeta tolika prijateljstva, provedene tolike burne i besane noći pune veselja, na kojem su toliki nalazili ljubavi svoga života. Mjesto za kojega možemo reći da je uvijek prštalo mladenačkom enegrijom, nestalo je pod tutnjevinom bagera u jednom trenutku. Nestao je u tome trenutku i dio pregradske povijesti, ali i jedan dio našega života, života pregradske mladosti koja je imala itekakve planove sa tim prostorom.

Trebao je to biti prostor koji ujedinjuje, a ne prostor koji razdvaja, ali sustavu koji uvijek traži sukobe da bi se mogao održavati na vlasti, takav je prostor koji ujedinjava postao smetalo, pa ga je morao uništiti. Upravo je i zato obračun sa njime bio tako žestok, trebalo je ne samo uništiti fizički same zidine, nego i opremu i predmete koji su bili u njemu, da ne bi podsjećali na dio nepoćudne povijesti. Sve što je bilo i što je povezano sa Domom kulture treba uništiti, treba mu se zatrti svaki trag, pa makar bila riječ i sitnicama i predmetima naoko bez nekog značaja poput, drvenih ploča, lampi , usisivača, tepiha... I iks toga čemu je nestao trag. Jer mogao bi danas-sutra netko možda reći, pa to je bilo u "Disku" iliti kako su ga oni nazvali "Domu kulture", a taj je prostor prema riječima struktura bio "ruglo" Pregrade. A "ruglo" znamo da nitko ne voli, njega treba čim prije zaboraviti, izbrisati ga iz kolektivnog sjećanja, da ne bi postao simbol nečega oko čega bi se netko mogao okupiti. On treba čim prije biti maknut iz prošlosti, kako bi tu prošlost mogli prikazivati u crno- bijeloj tehnici. Crno je naravno pritom bilo prije nego su "oni" došli...

Ali samo jedna poruka za kraj, pripravljanje povijesti i iznošenje laži nije uspjelo i nekim dosta većim "facama" od postojećih pregradskih struktura, pa neće i ovima. Obit će se o glavu svim tim prorocima ovaj slučaj kad-tad, iako znamo da sad likuju nad svojom pobjedom i trijumfom dominacije jednog "Tima" nad tamo nekakvim "balavcima" kako pretpostavljamo da smo interno bili nazivani.

Naravno najveći je grijeh bio uvijek tu i Pregradskog Foruma mladih SDP-a što je uopće mogao potaknuti inicijativu osnivanja jedne nestranačke udruge, u kojoj bi se okupili svi mladi bez obzira na stranačke boje i radili na dobrobit Pregrade,. Jer "njima" je važnija vlast samo po sebi i učiniti sve što je moguće kako bi se ona zadržala, svako, pa i najmanje iskazivanje stava drukčijeg o njihovoga jest OPASNO i treba ga sasjeći u korijenu, jer predstavlja prijetnju. Zato je i krenula takva kampanja kojoj smo bili svjedoci ovih pa skoro godinu dana i čiji je ovo što imamo danas konačni rezultat. Rezultat je da će Pregrada ikad više vratiti onaj svoj neki urbani identitet, obilježje rock grada, koji se poteže još tamo iz negdje osamdesetih godina prošlog stoljeća, koji je ipak izgubljen devedesetih u skladu sa novim svjetonazorom, kojem je urbano bio stran pojam. A nekako je bar po mojem mišljenju ta nit i poveznica opet pronađena upravo akcijama Foruma Mladih, ali opet na neki naš način, nismo kopirali prošle generacije, ali samo vjerojatno nosili isti duh i vjerovali u slične stvari. Tako da bi rekao da je poznati koncet pregradskog Foruma mladih "It's only rock'n'roll" održavan u Domu kulture u razdoblju 2000-2006, bio povratak nekim pregradskim korijenima, ali i donošenje novog duha i svježine u kulturnu ponudu Grada, valjda je to išlo sa "Novim vremenom" u kojega smo onda svi idealistički vjerovali. Ono idealističko kao da se je održalo u nama i nakon te 2000, kao da smo u tom našem malom dijelu svijet, pokušavali kreirati nešto što se baš i ne uklapa u našu društvenu stvarnost kojom dominira isključivo logika profita, možda ponekad malo zamotana u ruho tobožnje "samoodrživosti". Ono što želim reći da je taj koncert bio zapravo početak i nečeg, početak na nekoj simboličkoj razini, kad se je Pregrada i njezina mladost počela buditi, ali nažalost na krivoj i mračnijoj strani hrvatske demokracije, čemu se i danas plaća danak. Nažalost "It's only rock'n'rolla" više nema u ovom prostoru, u nekom drugom, ako ikad i bude više to neće biti isto.

Nema više ni Fašnika Foruma mladih, nema više ni onih naših svirki, crvenih fešti.... Druga strana vjerojatno likuje, eto im... Nemaju više prostor za vršenje svoje "komunističke" propagande i zaluđivanje pregradske klinčadije sa nekim tamo rockom, antifašizmom, pokladama, crvenom bojom, kondomima, crvene neman je sasječena i od sad u našem  gradu  biti će formiran novi čovjek, oslobođen svih "poroka" kojima je FM sustavno zadnjih nekoliko godina trovao pregradsku mladež. No neka znaju  iako su nam oduzeli najdraže mjesto, da "E baš zato" nećemo odustati...

Pozivam vas sve da dođete danas (17.02.2008) u 12 h ispred ruševina doma kulture na komemoraciju ovome tako brutalno ubijenom "mladiću". I za kraj još link na video isječak, koji se mora vidjeti: www.youtube.com/watch?v=VNyyp-D56RM.

Arhiva kolumni

Reklama