Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

14.02.2008. 01:06:01 - Josip Krušlin

Komemoracija u čast srušenog Doma kulture

Fotografija snimljena 10. veljače

Neformalna skupina građana u nedjelju 17. veljače u centru Pregrade s početkom u 12 sati organizira komemoraciju povodom rušenja Doma kulture. Tim povodom pregrada.info je dobio i priopćenje koje objavljujemo u cijelosti.  

Posljednji pozdrav

Dom Kulture - Disko

Pregrada, 1935. - Pregrada, 2008.

 
Ožalošćeni građani i građanke Pregrade održati će komemoraciju u čast tragično i nepotrebno srušenog Doma Kulture, poznatijeg kao Disko. Komemoracija će se održati 17. veljače na Trgu Gospe Kunagorske točno u podne (po Centralnom Zagorskom Vremenu u 12h). Pozivaju se svi Pregračani i Pregračanke da dođu na komemoraciju i na ruševinama se oproste od Doma Kulture.

Nekrolog:

Dom Kulture kakav su današnje generacije voljele, nastao je pod nazivom Sokolski dom davne 1935. godine. Mnoge generacije kroz desetljeća su koristile Dom Kulture, za različite aktivnosti. U njemu se veselilo, družilo, ljubilo, plesalo, pjevalo i davalo Gradu dušu. Prije svega godinu dana i nekoliko mjeseci krenulo se u revitalizaciju Doma Kulture. Hrvatska je Vlada dala sredstva od 50 000 kuna za uređenje, i mladi i stari pregračani i pregračanke su obnovili galeriju Doma Kulture u želji da ona bude prostor na kojemu će se živjeti pregradski kulturni i društveni život. No već nakon par mjeseci kreće prava drama i borba za život Doma Kulture. Mladi su izbačeni iz prostora koji su sami uredili, a pod kojekakvim lažnim optužbama, svima je zabranjeno korištenje novouređene galerije, i Dom Kulture je u tišini i samoći proživljavao ono što su, sada se vidi, bili njegovi zadnji dani. Prošli tjedan stanje se pogoršalo, iz Doma Kulture iznesen je sav inventar (uključujući i disko rasvjetu) koji je nestao u nepoznatom pravcu, izbijeni su prozori stari tek godinu dana i na kraju, početkom ovog tjedna dva su bagera navalila na njega. Usprkos zlobnim tračevima da je statika Doma Kulture loša, on je odolijevao dva dana, da bi u četvrtak bio sravnjen sa zemljom. Jedan dio pregradske prošlosti tako je žrtvovan za maglovitu budućnost. Prabake i pradjedovi izgubili su nit poveznicu sa svojom praunučadi. Nove generacije izgubile su mogućnost da preko starih tragova ostave svoje i zajedno sa prošlim generacijama stvaraju pregradsku budućnost. Riječima velikog pjesnika B. Štulića Grad bez Doma Kulture je "grad bez ljubavi" kojim vlada "sumrak ideja i loše vibracije".

Ostaješ u našim sjećanjima. Počivao u miru.

Reklama