Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

01.04.2015. 06:02:30 - PINA

Uskoro akcija "100% kosteljansko"

Iz izvora bliskih trenutnoj gradskoj vlasti, doznajemo o velikoj akciji koju planira TZ grada Pregrada u suradnji s udrugama na području Kostela. Naime, ponukani izuzetnim uspjehom županijske akcije "100% zagorsko", TZ grada Pregrade odlučila je pokrenuti akciju pod nazivom "100% kosteljansko".

Ideja ove akcije je nizom aktivnosti promovirati i ljudima približiti Kostel i kosteljanski način života. Osim samog Kostela, akcijom će se promovirati i Kosteljance i to kao hrabre, naočite i stasite muškarce, odjevene u crveno-plave uniforme, spremne u svakom trenutku izvaditi svoje pištole te njima hrabro kovitlati po zraku pred zapanjenim neprijateljem (odnosno, publikom). Time se, osim promocije Kostela i okolice, planira, naravno, poraditi i na natalitetu koji je u drastičnom opadaju od kad caffe bar Palma više ne radi.

Sličnosti sa "100% zagorsko" ne prestaju samo u naslovu. U sklopu županijske akcije organizira se manifestacija "Babičini kolači" u kojoj bake peku kolače po starim recepturama. Kostelska će pak verzija imati manifestaciju "Dedekovi tudumi" u kojima će dedeki prezentirati stare recepture svojih delanaca te posvjedočiti kako su ih uspjeli preživjeti.  Tu će biti prilike za degustacije i razna sljubljivanja, a oni koji to prežive, dobit će diplome i moći će glasati za svoje dedeke favorite.

U "100% kosteljansko" uklopit će se i tradicionalno pucanje iz pištola pod starim Kostelgradom. Tako će tijekom "Kostelske Uskrsne pištole" biti organizirane tribine, radionice i savjetovališta za pucačice i pucače s raznim temama:

  • "Pištola mi je zatajila, opet!",
  • "Ke su mi kapslini?",
  • "Kam je mužar zletel?",
  • "Pištola me meće",
  • "Dosta su mi i četiri prsta",
  • "Prah – jučer, danas, sutra",
  • "Imam veliku pištolu – kompenziram li nešto?",
  • "Di sam bil 1391.?",
  • "Volim karabit – jesam li jugonostalgičar?" te
  • "10 najboljih WC papira za punjenje".

Veliko završno događanje akcije "100% kosteljansko" planira se organizirati u klijeti kosteljanskog gradonačelnika Vešligaja, jer je to jedini način da ga se pridobije da pozove klijeti, a i da potroši svoje vino koje nerado dijeli s običnim pukom (isto vrijedi i za ostale osobe iz vrha gradske vlasti, ali o tome u posebnom feljtonu koji slijedi). Tijekom te fešte planirano je i proglašenje streljača s najvećom pištolom i najmanje promila. U slučaju da takvih ne bude (da se razumijemo, ne zato jer su pištole premale), titulu će preuzeti najstariji preživjeli dedek s "Dedekovih tuduma", a, ako ni takvih ne bude, onda nagradu dobiva kostelski najdraži gastarbajter Branto zbog brojnih poznatih i nepoznatih zasluga za promociju kosteljanskog načina života.

Organizatori se nadaju velikom uspjehu akcije te na taj način pomoći u definiranju Kostela kao poznatog turističkog odredišta.

Reklama