Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

07.04.2013. 13:40:50 - kostelska-pistola.hr

Manifestacija Kostelska Uskrsna pištola 2013. godine

Foto: Darko Topolko

Ove godine "Kostelska Uskrsna Pištola" prvi put se održava pod zaštitom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Naime za one koji ne znaju Uskrsno pucanje iz pištola zaštićeno je kao nematerijalna kulturna baština RH te je kao takva jedina istinska Uskrsna manifestacija popračena pucnjevima iz pištola.

Tradicionalno neslužbeni početak Uskrsnih svečanosti za nas počine Velikom Srijedom u prostorijama "Kostelske pištole - Keglevićeve straže Kostel" gdje je za naše stare streljače pripremljen domjenak u čast njima što su očuvali našu zaštićenu kulturnu baštinu do današnjih dana.
U popodnevnim satima Velikog Petka "Dubrovački Trombunjeri" ušli su u Kostel s dobrim željama i pozdravima iz prijateljskog nam Grada Dubrovnika. Subotnje jutro bilo je rezervirano za dolazak Požeške Građanske straže, Gradske straže Bakar te po prvi puta Frankopanske Garde Ogulin.

Ove godine smo odlučili iznenaditi postrojbe koje su nam došle za Veliku Subotu i Uskrs te smo ih odveli u obnovljeni Veliki Tabor, koji je plijenio pozornosti dragih nam gostiju. Uz stručnu voditeljicu Dvorca koja je svima ispričala legendu o Veroniki Desinićkoj te raskoš oružja i starina u Velikom Taboru posjet je bio pun pogodak.

Netom nakon obilaska Velikog Tabora postrojbe su se uputile u Grad Krapinu na tradicionalan mimohod ulicama grada te svečano primanje kod županice Sonje Borovčak, koja je ujedno i nad zapovjednica PP KZŽ "Kostelska pištola-Keglevićeva straža Kostel". Ugodno provedeno vrijeme s županicom brzo je prošlo, a protokol nas nije čekao. Uslijedilo je fotografiranje kod spomenika Ljudevitu Gaju te odlazak na svečani ručak.

Nažalost ove godine pratila nas je kiša kroz Veliku Subotu i Uskrs te je čin otvorenja manifestacija ostao uskraćen podizanjem zastave od strane uniformiranih članova PP KZŽ "Kostelska pištola-Keglevićeva straža Kostel" koji su zbog uniforma i daljnjeg protokola morali se sakriti od kiše s ostalim postrojbama.

Kiša nije mogla spriječiti tradiciju staru 490 godina, te su nakon otvaranja manifestacije pucnjevi kostelskih pištola prolamali nebo nad Kostelom i daljnjom okolicom dugo u noć. Da naši gosti i pucači nebudu gladni i žedni pobrinuli se stanovni Kostel Brega s domaćinom Antunom Gajšakom koji su pripremili hrane, kolača ića i pića u obilju te im se ovim putem zahvaljujemo na prekrasnom gostoprimstvu.

Nakon pucanja i otvaranja manifestacije te okrijepe vrijeme je žurilo dalje, a s njime i naš protokol. Ove godine misno slavlje Velike Subote, odnosno "Služba svjetla" započela je u 19 sati na kojoj su nazočile sve povijesne postrojbe i streljači. Ono što je interesatno da je Crkva Svetog Mirka vjerovatno jedina u koju mogu ući naoružani civili.

U ranu Uskrsnu zoru nažalost većina mužara nije proparala nebo i pratila ljude do Crkve Svetog Mirka zbog kiše koja je neumorno padala kao iz kabla. Kako nas već 489 godina nije ništa spriječilo da svojim pucnjevima obilježimo najveći Katolički blagdan tako je bilo i po 490. put. Pračeni jakim vjetrom i kišom streljači iz Kostela i okolice jutarnjicu su obilježili svojim pucnjevima. Za vrijeme pucanja naše drage gospođe pobrinule su se da nas na doručku dočeka blagoslivana hrana te smo se nakon što je misa završila zajedno sa svojim obiteljima zaputili kućama.

Na svečanu misu "večernjicu" vrijeme nas je više poslužilo. U 16 sati krenuo je mimohod povijesnih postrojbi i okolnih kuburaških društva predvođeni taktovima limene glazbe. OD kuburaških društava pridružili su nam se: KD "Stiperni", KD "Taborska kubura", KD "Desinićka kubura, KD "Stara Stipernica", KD "Sveti Petar Brezno", KD "Sveti Leonard".

Autori fotografija: Darko Topolko i kostelska-pistola.hr.

Reklama