Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

19.12.2018. 17:19:21 - Zagorje International

U 26 spremnika moći će se odložiti papir, metal, staklo, plastika i tekstil, a u "kutku ponovne uporabe" stvari koje vam više ne trebaju, a još mogu koristiti siromašnim građanima

Završila je izgradnja reciklažnog dvorišta u Pregradi, prvog projekta za koji je Grad Pregrada dobio sredstva iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Riječ je o projektu vrijednom 1,75 milijuna kuna, koji je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda s 85 posto, odnosno 1,48 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobiven je iznos od 183.671,36 kuna dok preostali iznos pokriva Grad Pregrada iz vlastitih proračunskih sredstava. Gradnja je započela u srpnju ove godine, a radove je izvodila tvrtka Geotehnika d.o.o., dok je u opremanju sudjelovala tvrtka Tehnix.

1630 kvadrata

Reciklažno dvorište je u Kolariji, kraj prostora gdje se održava Izložba stoke i konja Krapinsko – zagorske županije, a prostire se na površini od 1630 četvornih metara, od čega je površina ograđenog dijela 965 četvornih metara.

Dvorištem će upravljati Niskogradnja d.o.o., a u njegovom sklopu, osiguran je i tzv. "kutak ponovne uporabe", u koji građani mogu donijeti stvari koje njima više ne trebaju, a koje drugi građani slabijeg imovinskog statusa mogu uzeti za daljnju upotrebu.

– Grad Pregrada ispunio je zakonsku obvezu, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, i na svom području izgradio reciklažno dvorište gdje će se moći prikupljati i privremeno skladištiti posebne vrste otpada. U 26 postavljenih spremnika moći će se odložiti otpadni papir, metal, staklo, plastika i tekstil, a usluga će biti besplatna za stanovnike s područja grada Pregrade – ističe gradonačelnik Marko Vešligaj, dodajući da će reciklažno dvorište započeti s radom u prvom kvartalu 2019. godine te da će način rada biti naknadno utvrđen, o čemu će građanke i građani biti pravovremeno obaviješteni.

Suradnja s K. Toplicama

– Da bi građani znali kako koristiti dvorište, u suradnji s Općinom Krapinske Toplice ostvarili smo pravo na sufinanciranje edukacijskih aktivnosti vezanih uz gospodarenje otpadom te vrlo brzo krećemo s nizom aktivnosti kojima ćemo pokušati još više osvijestiti građane za brigu o okolišu – zaključuje gradonačelnik Vešligaj, napominjući da je reciklažno dvorište namijenjeno isključivo za potrebe Pregračana i Pregračanki.

Članak je preuzet sa Zagorje International

Reklama