Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

17.03.2013. 20:46:34 - Denis Vincek Zagorski list

Pukla ljubav između pregradskog HDZ-a i HSS-a

Foto: Denis Vincek - ZL

Između gradonačelnice i njezina zamjenika odavno ne teku med i mlijeko

Nakon punih osam godina na vlasti u koaliciji s HDZ-om pregradski HSS-a odlučio je razvrgnuti taj brak. Na izravnim izborima 2009. pobijedili su Vilmica Kapac (HDZ) te njezin dogradonačelnik Marijan Hohnjec (HSS), a sada na izbore HSS izlazi samostalno i kandidat za gradonačelnika bit će Hohnjec. Doznajemo da je HSS o toj odluci gradonačelnicu obavijestio mailom koji Pregračani zovu "oproštajnim pismom". Svima u gradu znano  je da HSS nije imao nikakav utjecaj na odluke koje je donosila gradonačelnica pa smo pitali Hohnjeca za komentar.

HOHNJEC: U koaliciji s HDZ-om nismo ostvarili ciljeve iz programa HSS-a. Cijeli mandat nas je gradonačelnica uvjeravala da će se naši zahtjevi realizirati, no to je sve samo bilo na riječima i vidjeli smo poslije Nove godine da takva suradnja više nema smisla. U HSS-u mislimo da bez pokretanja gospodarstva nema stvaranja nove vrijednosti što jedino može povući razvitak Pregrade, a kad smo razgovarali o gospodarskoj zoni, uvijek bismo dobili odgovor da se na silu nikoga ne može dovesti i da u taj posao treba uključiti agencije – no nikad to nisu napravili.

ZL: Jeste li ikad otvoreno razgovarali s gradonačelnicom i s HDZ-om?

HOHNJEC: Jesmo, na polovini mandata tražili smo da se Grad više posveti infrastrukturi na selu, asfaltiranju, rasvjeti, gradnji autobusnih stanica. Odgovor koji smo dobivali iz HDZ-a bio je da će se to realizirati na kraju mandata. No, Grad nije uspio izvući novac od države za završetak đačkog doma pa je to opteretilo gradski proračun. Razgovori s gradonačelnicom bili su teški. Kad bih rekao da Pregrada stagnira, to se doživljavalo kao zamjerku i moje mišljenje uopće nije uvažavano. Kap koja je prelila čašu bila je to što u 2011. i 2012. od planiranih više od milijun kuna za asfaltiranje nije utrošena ni jedna lipa.

ZL: Priča se da ste ostali do kraja u koaliciji zbog mjesečne naknade od 3500 kuna koju dobivate?

HOHNJEC: Prvo, naknada je 3050 kuna. Drugo, ja sam je se toga htio odreći u korist prijevoza učenika, a Klub vijećnika u kojem je najviše HDZ-ovaca to nije prihvatio. No, na račun grada nisam uzeo ni jednu lipu za putni nalog.

ZL: Jeste li nakon slanja "oproštajnog pisma" razgovarali s gradonačelnicom?

HOHNJEC: Samo jedanput. Predložila je da, ako već idemo sa samostalnom listom – da barem ona i ja ponovno iziđemo zajedno kao kandidati. HSS na to nije pristao i od 13. veljače više nisam u kontaktu s gradonačelnicom. No, htjeli smo biti fer prema HDZ-u i ostati s njim u koaliciji do kraja. Na izborima očekujem prolaz u drugi krug i 25-28 posto glasova za listu HSS-a.

 

V. Kapac nije u petak odgovorala na naše pozive

U petak smo htjeli dobiti komentar gradonačelnice Vilmice Kapac koja je ujedno i predsjednica pregradskoga HDZ-a, no najprije je bila na sastanku u Gradu pa se nije javljala. Nakon što je sastanak završio, nazivali smo je više puta na mobitel, no i dalje se nije javljala, iako pozna broj našega novinara, a u 14 sati je nismo dobili ni na broj u Srednjoj školi.

 

Preuzeto iz Zagorskog lista.

Reklama