Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

14.04.2009. 21:10:12 - Večernji list

Pucnjevima iz starinskih pištola proslavljen Uskrs u Kostelu

Blagdan Kristova uskrsnuća proslavlja se u Kostelu pokraj Pregrade već više od 500 godina na jedinstven način - pucanjem iz starinskih pištola.

Iz godine u godinu streljanje pod Kostelom za Uskrs preraslo je ne samo u veliku priredbu kostelskoga i pregradskoga kraja, nego i u jedno od najvećih događanja Krapinsko-zagorske županije, a Keglevićeva straža, povijesna postrojba Hrvatske vojske koja djeluje u sklopu Kostelske pištole, ove je godine proglašena počasnom gardom Krapinsko-zagorske županije.

Sve po regulama

Uskrsna kostelska pištola počela je na Veliku srijedu druženjem starih streljača u klupskim prostorijama, preuređenima u podrumu Područne škole u Kostelu, a priredba je otvorena na Veliku subotu u Kostelskom kod Vešligaja.

Za razliku od prošle godine, kada je na Veliku subotu snijeg zabijelio zagorske brege, ove je godine Kostel dočekao kuburaše i njihove goste, među kojima su se u svojim svečanim odorama isticali Dubrovački trombunjeri i Požeška građanska straža, povijesne postrojbe Hrvatske vojske, okupan u suncu, uz temperaturu od čak 24 Celzijevih stupnjeva. Nakon što je pregradski KUD izveo hrvatsku himnu, a članovi Keglevićeve straže, povijesne postrojbe Hrvatske vojske, podignuli zastave, dobrodošlicu je zaželio Milan Flegar, predsjednik Kostelske pištole.

- Zahvaljujemo vam što ste očuvali tradiciju usprkos mnogim zabranama, u doba kad niste imali potporu Pregrade - kazala je pregradska gradonačelnica Vilmica Kapac.

Zaglušujuća pucnjava

Županica Sonja Borovčak, otvarajući priredbu, istaknula je da u budućnosti ni jedna županijska svečanost neće proći bez Keglevićeve straže. Posebno je pozdravila članice Kostelske žene, koje su pripremile brojne slatke delicije.

Središnji događaj cijele priredbe Uskrsna kostelska pištola bio je kod Sv. Mirka u Kostelu uz večernicu. Gotovo tisuću posjetitelja s velikim zanimanjem pratilo je spretne pucače, a čestitke za Uskrs čule su se na sve strane, unatoč zaglušujućoj pucnjavi Kosteljanaca, Požežana, Dubrovčana i brojnih zagorskih kuburaša.

Reklama