Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

25.06.2015. 22:01:52 [Mala Erpenja] - PP KZŽ "Kostelska pištola - Keglevićeva straža kos

23. Smotra kuburaša u Maloj Erpenji

Ovogodišnju je smotru organiziralo kuburaško društvo Kubure Male Erpenje. Od 29 kuburaških društava s područja Krapinsko-zagorske županije sudjelovalo je njih 27. U Maloj Erpenji bila su i četiri društava s područja Zagrebačke županije, jedno društvo s područja Varaždinske županije i kuburaško društvo iz Rogatca u Sloveniji.


Smotru postrojenih udruga izvršile su zamjenica župana Jasna Petek i saborska zastupnica Dunja Špoljar, potpredsjednica saborskog Odbora za obranu.


Povijest pucanja kuburom seže u daleku 1523. godinu, kada su se grofovi Keglevići doselili u Kostelgrad (Pregrada), koji spada u kategoriju visinskih plemićkih srednjovjekovnih gradova, nalazi se na istočnom obronku Kunagore iznad Sutinske kojom protječe rječica po imenu Kosteljina. Grof Keglević imao je naoružanu stražu, koja je s noći Velike Subote na Uskrs čuvala Kristov grob, a pri izlasku iz Crkve u zoru, tadašnjim pištolama slavili su uskrsnuće Isusa Krista. Ujedno "Keglevićeva straža" je počasna postrojba Krapinsko-zagorske županije i župan Željko Kolar je njezin nadzapovjednik.


Reklama