Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

01.04.2014. 06:01:32 - PINA

Ponovo se kreće u rekonstrukciju Trga

Demontaža skulpture je već počela

Ovih smo dana, od izvora bliskog vrhu gradske vlasti, doznali kako je gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Markom Vešligajem u velikoj tajnosti počela pripremati projekt preuređenja Trga Gospe Kunagorske.

Naime, još od rušenja stare zgrade Doma kulture, ili popularnije zvanog "disko" Pregradi kronično nedostaje kvalitetan prostor za razna kulturna i društvena događanja. Kinodvorana je u ruševnom stanju i poremećene statike (što je navodno generalni problem većine zgrada u strogom centru) te se iz sigurnosnih razloga ne koristi. Nedostatak prostora stvara veliki problem organizatorima događanja u Pregradi, a dodatno se sve pogoršalo prošlogodišnjom promjenom gradske vlasti, nakon čega je osnovan veliki broj udruga (koje navodno za svoj rad dobivaju velike iznose od Gradonačelnika, ali mimo svih propisa) s ciljem organiziranja raznih evenata. Dodatni problem s novim Trgom je što nije predviđen za povorke, kako one fašničke tako i one za vrijeme Branja grozdja.

Postoji i još jedan razlog za rekonstrukciju, ali koji je više osobne prirode, doznajemo od našeg izvora. Kad god Gradonačelniku dolaze poslovni partneri i gosti, oni hvale ljepotu gradskog trga. Gradonačelniku tad bude neugodno jer mora spomenuti bivšu vlast i gđu. Kapac koja je zaslužna za sve što je na Trgu napravljeno (ali pri tom, doduše, ne spominje da je on glasao protiv uređenja). Rekonstrukcijom stoga želi Trgu dati svoj prepoznatljivi potpis kako bi se konačno imao s čime pohvaliti.

U sklopu preuređenja izgradila bi se i nova zgrada Doma kulture koja bi bila multimedijalna i multifunkcionalna, a ispred zgrade bi se vratio asfaltirani za automobilski promet. Prema idejnom rješenju, zgrada bi izgledom, veličinom i pozicijom bila istovjetna staroj zgradi, ali bi bila još starija. Ispred zgrade, na mjestu već uklonjenog kipa Majke Božje, Vešligaj će postaviti veliki spomenik borcima poginulim u Drugom svjetskom ratu.
 
Projekt je, naravno, organizacijski i logistički iznimno zahtjevan pa je Gradonačelnik kontaktirao nekadašnje vodstvo ugašene udruge Zefra (koja je otprije poznata po bliskosti sa SDP-om) s namjerom da ponovo aktiviraju udrugu te da se aktivno uključe u projekt. Kako bi ih pridobio, Gradonačelnik će vodstvo udruge zaposliti u gradskoj upravi putem fingiranih natječaja za radna mjesta pročelnika u novim upravnim odjelima. Uredi bi im bili smješteni u zgradi bivše obrane koji su u međuvremenu preuređeni s ciljem da ih koriste sve gradske udruge. No, Vešligaj je odlučio te prostore dati Zefri, jer s njima može lako upravljati, a i navodno raspolaže kompromitirajući dokazima protiv njezinog predsjednika za slučaj da ovaj počne talasati. Po prvom planu je mislio aktivirati i šahiste, ali oni su predugo razmišljali o ponudi pa je taj plan odbačen.

Sredstva potrebna za rekonstrukciju preusmjerit će se s proračunskih stavaka koji su planirani za oživljavanje pregradskih sela s obrazloženjem da sela ionako izumiru pa da nema smisla tamo ulagati. Ostatak koji nedostaje, dobit će se iz EU fondova koji su idealni za projekte tog tipa. Trenutno se nalazimo u proračunskom razdoblju 2014.-2020. za koje je Europska komisija, kao jedan od prioriteta, utvrdila povratak starom načinu života pod nazivom "Kak su živeli naši stari" pa će se preuređenje Trga tu odlično uklopiti.

Gradonačelnik ne očekuje otpor građanstva takvoj investiciji, ali ako će ga i biti, lako će ga ugušiti s obzirom da iz sjene upravlja lokalnim portalima, a i svi novinari s ovog područja su mu na platnom spisku. Od oporbe ne očekuje angažman jer ionako ne dolaze na sjednice Gradskog vijeća pa za projekt neće ni saznati dok ne bude prekasno.

Prilikom rekonstrukcije nastradat će i famozna fontana (koja je neopravdano bila predmetom brojnih sprdnji od strane neukih građana); ona će navodno biti izmještena u gradonačelnikov vinograd te će se tamo koristiti za potrebe pripreme špric materijala i razne ekstravagantne tajne fešte.

Izvođač radova nam još nije poznat, ali u kuloarima se spominje tvrtka Group d.o.o. koja već ima ogromno iskustvo u sličnim radovima. Sve u svemu, nadamo se da će taj plan uspjeti, a navodno radovi počinju već danas oko podneva nakon kraće skupne molitve zaposlenika grada i Niskogradnje koju će zajednički predvoditi pregradski župnik Mikec i gradonačelnik Vešligaj.

Poslije ceremonijalnog razbijanja prvog tlakavca, upriličit će se zabava za narod s glazbom i besplatnim vinom kod vinarske kućice jer, kako kažu vinogradari, svaki posel treba dobro zaliti.

Reklama