Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

17.07.2007. 12:07:32 [Pregrada] - Ivo Šućur Zagorski list

Peticija Zefre nije razgalila duše gradskih vjećnika

Sporni slučaj Doma kulture između Udruge civilnog društva "Zefra" i gradske "vlade" ponovo se našao na dnevnom redu, ovaj puta 18. sjednice Gradskog vijeća Pregrade, neposredno prije odlaska vijećnika na godišnje odmore. Prije izvješća s ove sjednice krenimo na izlet u blisku prošlost, da bi bilo jasnije o čemu se to mladi Zefraši spore sa svojom lokalnom vladom.


U 2 godine, 60 priredbi, a onda...

Udruga ŤZefra je osnovana 16. travnja 2005. godine, a zalaže se za poboljšanje društvenog i političkog života mladih u Pregradi i u županiji. Potiče međuljudsku toleranciju i svijest o potrebi zaštite okoliša, upoznavajući mlade ljude s urbanim načinom života u Hrvatskom zagorju. Sarađuje s drugim udrugama.. Članica je Mreže mladih Hrvatske, a suosnivač je i član Mreže udruga KZŽ. Trenutno broji 80 članova, većinom mladih. "Zefra" je za svoje plodno djelovanje većinom koristila prostor Doma kulture (zgradu starog diskača) u Pregradi, kojeg su mladi uglavnom sami uredili. U protekle dvije godine svog aktivnog i kreativnog djelovanja organizirali su čak 60 društvenih, kulturnih, zabavnih, sportskih i humanitarnih priredbi.

U studenom prošle godine mladi su započeli s obnavljanjem, a 27. siječnja ove godine i otvorili preuređeni Dom kulture, u što su ugradili 2000 sati dobrovoljnog rada. A onda je, tri mjeseca nakon svečanog otvorenja preuređenih prostorija Doma kulture, "Zefra" od Gradskog poglavarstva dobila rješenje da se iseli iz hrama mladih. Razlog: prodaja alkohola u gradskim prostorijama i tučnjava ispred doma. I ovdje valja krenuti unatrag. Dakle, u Domu kulture na Dan sv. Patrika "Zefra" je predstavila irsku glazbu s edukativnim plakatima vezanim za ovaj Ťsmaragdni otokť. Tijekom prosalave, izvan Doma kulture, 18. ožujka o.g., došlo je do napada na Samira B. iz Zaprešića, inače člana "Zefre". Napadači su mu slomili čeljust pa je završio na traumatološkom odjelu.

Povod točenje alkohola

Ovaj incident je bio povod za reakciju Gradskog poglavarstva. - Grad je u uređenje prostorija Doma kulture uložio 53 tisuće kuna, a plaćao je i sve režije. Nakon obavijesti policije o tučnjavi na izvanrednoj sjednici Poglavarstva odlučili smo privremeno zatvoriti disko i galeriju, a "Zefri" smo ubrzo ponudili drugi prostor. U gradskim prostorijama se naime ne smiju obavljati nezakonite djelatnosti, kao što je točenje alkohola, što je i bio povod nasilju kojemu nema opravdanja. Grad je dužan brinuti se o sigurnosti naših mladih ljudi - ponovila je ukratko svoje viđenje uzroka i posljedica sukuba Poglavarstvo - "Zefra", gradonačelnica Vilmica Kapac.

Mladi se, dakako, ne slažu ovakvim postupkom, pa su pokrenuli i peticiju sa preko 1000 potpisa na listi i 700 virtualnih i naslovili je Poglavarstvu. Tako se ovaj spor našao i na dnevnom redu 18. sjednice Općinskog vijeća. Osim vijećnika, sjednici je prisutvovalo i desetak članova "Zefre". Kao i prije, gradska vlast je ostala pri svome, a mladi su uzalud pokušavali razuvjeriti gradonačelnicu i vijećnike da nisu u pravu. Pobijedili su vijećnici sa 12:2 glasa. Zefrašima je ponuđeno nekoliko drugih rješenja umjesto napuštene bivše zgradu disko kluba koja je od 1982. godine izvan Urbanističkih planova grada Pregrade. Predstavlja, kažu u Gradu, nekretninu bez vrijednosti, pa se predviđa za rušenje, budući se ne uklapa u plan uređenja Trga Gospe Kunagorske. Nude im se prostorije u potkrovlju zgrade nogometnog igrališta NK Pregrada, a dotle mogu djelovati u prostoru NEC-a u vlasništvu EMKA Pregrada. Za udruge je rezervirana i građevinska čestica u Poslovnoj zoni.

Dovoljna im i galerija

Što na sve to kaže predsjednik udruge "Zefra", Tomislav Krušlin, koji zbog posla nije bio nazočan na sjednici Gradskog vijeća: "Ubrzo ću sazvati naš Upravni odbor. U načelu smo protiv rušenja. Nudimo Gradu ugovor o korištenju galerije i nuz prostorija, a odričemo se prostorija bivšeg disko kluba, dok se ne pronađe adekvatno rješenje. Gradnja novog Doma kulture u gradu je dobra zamisao, ali dok se to ne realizira, naša udruga mora imati optimalne uvjete za nastavak svojih aktivnosti."

Reklama