Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

13.04.2007. 15:04:51 - Zefra

Peticija za vraćanje Doma kulture

Zefra uređuje pročelje Doma kulture u rujnu prošle godine

Udruga Zefra sutra, u subotu 14. travnja, u centru Pregrade organizira peticiju za vraćanje doma kulture građankama i građanima. Isto tako, u tijeku je i on-line peticija na Zefrinim stranicama na adresi www.zefra.hr/peticija. Molimo sve koji su u mogućnosti da dođu sutra ujutro u centar Pregrade potpisati peticiju. Peticija će trajati još neko vrijeme, a o terminima i mjestu održavanja peticije bit ćete pravodobno obaviješteni.

Udruga Zefra je u 2 godine rada provela
57 akcija
u svrhu unapređenja društvenog i kulturnog položaja mladih.
80 mladih ljudi
članova i članica Zefre uz pomoć pregradskih obrtnika uložilo je
2000 radnih sati
u uređenje Doma kulture vjerujući
1 obećanju
da će Dom kulture pripadati
MLADIMA
te kao javni prostor svim građankama i građanima Pregrade.

Što se dogodilo?

Gotovo dvije godine Zefra je, zajedno s drugim udrugama i organizacijama, koristila prostore Doma kulture za potrebe organiziranja različitih društvenih i kulturnih događaja u Pregradi. Gradske vlasti su mjesecima otezale potpisivanje i službenog dokumenta o korištenju prostora iako je Zefra vodila kompletne radove uređenja i sanacije prostorija unutar Doma kulture. Nakon incidenta koji se dogodio izvan objekta Doma kulture te nerealnog prikaza istog, gradsko je Poglavarstvo bez ikakvih konzultacija s korisnicima prostora odlučilo zatvoriti Dom kulture te zabraniti sva događanja. Takav postupak predstavlja udar na civilno društvo, udar na kvalitetu društvenog i kulturnog života mladih te dokaz netransparentnosti vlasti kada je u pitanju upravljanje javnom imovinom.

Tražimo:

  1. Dom kulture otvoren za sve građanke i građane.
  2. Dom kulture koji će biti sjedište pregradskih udruga.
  3. Dom kulture u kojemu će mladi moći organizirati kvalitetno provođenje slobodnog vremena.
  4. Dom kulture kao centralno mjesto društvenog života u gradu.
  5. Dom kulture kojim će se upravljati javno, transparentno i poštujući partnerstvo temeljeno na dijalogu.

U našim naporima pridružuju nam se mnogi pojedinci i udruge, a među prvima nas je podržala krovna udruga mladih na razini države Mreža mladih Hrvatske. Mreža mladih Hrvatske (MMH) je nacionalna krovna organizacija mladih i okuplja oko 50 nevladinih udruga mladih i za mlade koje su dobrovoljno pristupile Mreži, od čega 5 udruga članica djeluje na nacionalnoj razini, a 45 članica su lokalne udruge koje djeluju na području 14 županija RH. MMH zagovara i promiče interese i stavove mladih na načelima tolerancije, razumijevanja, te poštivanja njihovih prava i potreba.

U nastavku slijedi njihovo pismo podrške Zefri:

Mreža mladih Hrvatske ovim putem želi izraziti javnu podršku udruzi mladih 'Zefra' iz Pregrade u očuvanju prostora za mlade. Naime, povodom fizičkog napada na člana Zefre i nejasnim utvrđivanjem događaja, tipičnim medijskim prikazom mladih kao delikvenata te iznošenjem neistinitih činjenica o radu Zefre, Gradsko poglavarstvo odlučilo je 'izbaciti' Zefru i druge udruge mladih iz jedinog gradskog prostora u kojemu su udruge unosile kreativne sadržaje za mlade u Pregradi.

Mreža mladih Hrvatske snažno se protivi odluci Gradskog poglavarstva o oduzimanju prostora Doma kulture organizacijama mladih. Potez Gradskog poglavarstva potvrđuje opetovanu činjenicu nemara za potrebe mladih i neosiguravanja javnih prostora za ispunjavanje slobodnog vremena. Ne vodeći se preporukama Nacionalnog programa djelovanja za mlade i Gradskog programa djelovanja za mlade Grada Pregrade, Gradsko poglavarstvo neprofesionalno je i u neskladu sa vlastitom strategijom dokazalo svoju nesposobnost upravljanja gradskim prostorima i participacijom mladih u istima.

Naime, u izvedbenim radovima opskrbljivanja Doma kulture je, nakon uloženih 50.000,00 kn, 50 mladih volonterskim radom doprinijelo razvitku infrastrukture Doma Kulture za institucionalne i programske sadržaje.

Udruga mladih Zefra broji oko 80 članova/ica, tijekom dvije godine svoga djelovanja bilježi velik broj kvalitetnih aktivnosti koje se odnose na kulturu i slobodno vrijeme mladih, njihovo informiranje i sudjelovanje u procesu donošenja lokalnih politika za mlade. Osim toga, Zefra je članica Mreže mladih Hrvatske - krovne organizacije mladih koja broji 50 udruga mladih i za mlade u svome članstvu.

Ne vidimo razloga zašto je Gradsko Poglavarstvo oduzelo prostor mladima i otvaramo pitanje sve češćih odluka lokalnih vlasti o neiskorištavanju javnih prostora ili njihovoj privatizaciji. Smatramo kako je transparentno upravljanje javnim prostorima i ustupanje javnih prostora za sadržaje mladih i kreativno ispunjavanje njihova slobodnog vremena ključ kvalitetnog i koherentnog upravljačkog sustava.

Ovim putem pozivamo sve udruge mladih i za mlade da izraze podršku Zefri i ostalim organizacijama mladih u javnim naporima očuvanja Doma kulture kao prostora za kvalitetno ispunjavanje slobodnog vremena mladih.


Emina Bužinkić
Predsjednica Mreže mladih Hrvatske

Reklama