Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

22.11.2007. 16:18:40 - HINA

Otvoren muzej "Zlatko Dragutin Tuđina"

Foto: Hrvoje Šorša

Ministar kulture Božo Biškupić  u središtu Pregrade je svečano otvorio gradski muzej koji nosi ime dr. Zlatka Dragutina Tudjine, počasnog građanina Pregrade, donatora vrijednih eksponata za muzejske zbirke i idejnog začetnika muzeja.

"Otvaranje ovoga muzeja nije samo svečanost za Pregradu i Krapinsko-zagorsku županiju, već i za cijelu hrvatsku kulturu. U mandatu ove vlade ovo je 23 muzejsko-galerijska ustanova koju smo otvorili", napomenuo je Biškupić.

Županija najbogatija spomenicima kulture

Ministar je podsjetio da je Krapinsko-zagorska županija po broju stanovnika i svojoj veličini najbogatija spomenicima kulture u Hrvatskoj.

"U zadnje četiri godine u obnovu zagorskih spomenika kulture uložili smo 96 milijuna kuna. Svjesni smo da su oni čuvari naroda, kao i što smo svjesni da nas je kultura zajedno s vjerom održala kroz 13 stoljeća. To je bila ona čvrsta nit koja nas je vodila u najtežim trenucima i po tome smo mi Hrvati ono što danas jesmo", rekao je Biškupić, dodavši da je konačno došlo vrijeme da se ponosimo svojim spomenicima kulture i da ih počnemo koristiti kao gospodarske resurse.

Zbirka o pregradskim rudarima

Muzej, u kojemu se nalazi i prostor za povremene izložbe i muzejska trgovina, sadrži numizmatičku zbirku, koja je u stalnom postavu i sastoji se od medalja i plaketa iz Hrvatske i Europe, crkvenih medalja te medalja i kalupa medalja.

Po riječima gradonačelnice Pregrade Vilmice Kapac, u muzeju, u čije je unutrašnje uređenje utrošeno oko milijun kuna, nalazi se i zbirka vezana uz pregradske rudare: odore i predmeti, geološke mape i rezultati geoloških istraživanja na gradskom području. Kako je planirano, u muzej će biti smještena i ljekarnička zbirka poznate pregradske tvornice lijekova Thierry kao i zbirka hrvatske političke emigracije.

Reklama