Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

15.04.2009. 18:45:16 - Večernji list

Nismo šumski barbari, a pucat ćemo i dalje

Nećemo odustati od višestoljetne tradicije pucanja za uskrsne blagdane pokraj crkve, složni su članovi kuburaškog društva Složna kubura Pregrada. Kuburaši su nezadovoljni odnosom župnika župe Pregrada Vinka Gregura koji, kažu, baš ne podržava gromoglasnu pucnjavu u čast Isusova uskrsnuća. Posljednje dvije godine za uskrsnih blagdana odnosi kuburaša i župnika nisu baš dobri.

Kubure su naš ponos

Običaj pucanja u uskrsno doba u ovim se krajevima njeguje od davnina. Prenosi se s generacije na generaciju, a kubure se pomno čuvaju i ručno ukrašavaju. Danas se izrađuju od kvalitetnog nehrđujućeg čelika i od njih ne prijeti opasnost.

- Kao dugogodišnji predsjednik i osnivač društva, s prijašnjim župnikom Brankom Ivanjkom početkom devedesetih tražio sam od Ministarstva unutarnjih poslova dopuštenje da obnovimo običaj pucanja za Uskrs, što je i odobreno. Pribavili smo i dozvole oružara da su pištole ispravne. Svi u Pregradi i širom Zagorja znaju da se kuburaši ponose svojim pištolama, ističe Slavko Ilić iz Složne kubure. - Župnik je odbio služiti misu kod raspela u Prigorju - kaže Ilić.

Pucajte u šumi

Misa se tamo služila svake godine, na zahtjev mještana, a to mu oni sada zamjeraju. Milan Klasić, predsjednik Složne kubure, kaže kako neće odustati od pucanja pokraj crkve prije mise i nakon nje.

- Župnik nam je rekao da toga više neće biti, da on smatra da se tako ne slavi uskrsnuće te neka idemo na Kunagoru, k'o da smo mi nekakvi šumski barbari - ogorčeni su kuburaši. Župnik Vinko Gregur kaže kako su kuburaši prekršili dogovor. - Bune se oni kojih cijelu godinu nema na misi i ne znaju što je uskrsna misa. Trebali su pucati prije i nakon mise. Neki su bili na misi, a neki su pucali i za mise, pa smatram da to nije u redu.

O misi u Prigorju stav je crkvenog vijeća da se mise održavaju u crkvi, a ne po selima - veli župnik. Milan Koprivnjak, predsjednik Keglevićeve Straže, čiji su članovi također pucali, kaže kako je župnik na sastanku s kuburašima rekao da će skratiti misu, pa su neki zapucali pet minuta prije 12, a misa je potrajala do 12,15 sati. To je razljutilo župnika Gregura jer su, kaže, kuburaši prekršili dogovor.

Reklama