Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

03.02.2015. 09:27:53 - Denis Vincek, Zagorski list

Nakon što su to desetljećima radili privatnici, Grad Pregrada od ove zime posao zimske službe dodijelio Niskogradnji

Nema više isplaćivanja keša na ruke za čišćenje snijega

Novi Niskogradnjin multifunkcionalni traktor vrijedan je 310.000 kuna
Foto: Denis Vincek-ZL

Novi Niskogradnjin multifunkcionalni traktor vrijedan je 310.000 kuna

Zimska služba u Pregradi doživjela je ove sezone korjenite promjene. Nakon što su taj posao desetljećima radili privatni koncesionari, Grad je u prosincu organizaciju zimske službe, odnosno čišćenje svih gradskih cesta, povjerio gradskom komunalnom poduzeću Niskogradnji.

– Tri su glavna razlog zbog kojih smo se za to odlučili. I dok se dosad čistilo 117,7 kilometara cesta (53,2 km makadama i 64,5 km asfaltiranih dionica), Niskogradnja čisti svih 190,7 kilometara pregradskih cesta (96,8 km makadamskih i 93,9 km asfaltiranih). Drugi je razlog taj što time dobivamo da se čisti prilaz do svakog, ama baš svakog stambenog objekta. I treće, više nema plaćanja kešom na ruke, što je bivša HDZ-ova gradonačelnica promemorijom iz 2009. omogućila onima koji su taj posao odrađivali za koncesionara. Reda mora biti i sve se sada isplaćuje preko računa – kazao je pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj.

Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade: "Sada čistimo više cesta nego što je to bilo dok je koncesionar bio privatnik. Očišćeno mora biti do svakog stambenog objekta."

Niskogradnja je za postojeće radne strojeve, među kojima su multifunkcionani traktor i terex kombininirani stroj, odmah nabavila dvije ralice i posipač mješavine agregata i soli te lance za sve kotače za te radne strojeve u vrijednosti 90.000 kuna, a prema riječima direktora Zlatka Kantocija, već je otplaćena prva godina leasinga za taj noviji multifunkcionalni traktor, čija je vrijednost 310.000 kuna bez PDV-a.

– Ovisno o potrebi, u planu su i nove investicije u opremu. Čišćenje su osim našeg poduzeća radili i kooperanti koji su zadovoljili tehničke uvjete javnog poziva – ističe direktor Kantoci, naglašavajući transparentnost.

Za vođenje zimske službe zadužen je Davorin Drenški iz Niskogradnje, koji ističe da je prvi korak bila izrada prioritetnog plan čišćenja, pa su tako u prvoj grupi centar grada i prilazi važnim objektima poput domu zdravlja, policiji, školi, vrtiću i drugim objektima od društvene važnosti. U ceste druge grupe spadaju sve ostale lokalne ceste koje su asfaltirane, a treća grupa odnosi se na makadamske ceste.

– Za ceste prve i druge grupe interveniramo kod visine snijega 10 cm, a treće grupe 15 cm i ako je promet moguć vozilima koja imaju zimsku opremu. Planom je određeno da se radovi na osiguranju prohodnosti moraju dovršiti u roku od pet sati u nizinskom odnosno osam sati u brdskom (planinskom) području, računajući od trenutka prestanka padalina, a na ostalim lokalnim cestama prohodnost se mora osigurati najkasnije u roku dvadeset četiri sata od trenutka prestanka padalina – objašnjava Dreniški.

Prvo čišćenje, u nedjelju prvoga kruga izbora, bilo je pravo vatreno krštenje za Niskogradnju jer je 20 sati snijeg padao neprekidno. Niskogradnja je čistila područje Pregrade, Pregrada Vrha i dijela Cigrovca, dok su kooperanti bili zaduženi za ostale mjesne odbore.

Zlatko Kantoci, direktor Niskogradnje: "Niskogradnja je za postojeće radne strojeve, među kojima su multifunkcionani traktor i terex kombininirani stroj, odmah nabavila dvije ralice i posipač mješavine agregata i soli."

– Sve ceste su prijeđene dvaput, a neke i dodatno. Ralicama je ukupno prijeđeno 473,03 km, kamenim agregatom i soli posipano je 243,72 km te su uređena parkirališta. Od materijala ukupno je utrošeno 125 tona kamenog agregata 4-8 mm te 33 tone soli – zaključuje direktor Niskogradnje Zlatko Kantoci i dodaje da je Niskogradnja spremna za dalje intervencije.

Preuzeto iz Zagorskog lista.

 

Reklama