Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

30.09.2018. 17:20:58 - zagorje.com

FINALE 'BRANJA GROZDJA'

Izabrane najbolje beračice, berači i zaprege

Foto: zagorje.com

Posljednji dan pregradske manifestacije 'Branje grozdja' već je tradicionalno bio posvećen povorci beračica i berača, ali i kulinarskom kupu u čast legendarnog zagorskog kuhara Slavka Večerića.

Ulicama Pregrade prošlo je nekoliko konjskih zaprega koje su predstavile ukratko svoj program te okupljenim otkrili kakve je berba ovo leto bila, ali i kaj se od domače hrane pripravilo za težake. U povorci su svoje mjesto našli i najmlađi berači i beračice, a kulturno – umjetnički program na pozornici prikazali su polaznici Dječjeg vrtića Naša radost, brojne folklorne sekcije KUD – a Pregrada, KUD Horvatska, Klapa Kmeti i drugi.

Odlukom žirija najboljom malom beračicom proglašena je Lucija Trdinšak, najboljim malim beračem Vid Horvat dok je najbolja beračica Marijana Fistrić, a najbolji berač Stanko Mikuš. Najboljim kolima proglašena su ona obitelji Bračević – Hršak iz Petrovskog, a najboljom grupom proglašena je ona Branka Cerovskog iz Petrovskog.

Pobjednicima su uručene i vrijedne nagrade, a čestitali su im gradonačelnik Marko Vešligaj, dječja gradonačelnica Marta Hercigonja i župan Željko Kolar. Domaćin, pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj istaknuo je kako je kroz devet dana događanja u sklopu Branja grozdja, tu manifestaciju posjetilo oko 10.000 ljudi. – Program je zaista bio raznolik, puno smo toga organizirali i ponosni smo što je ova najstarija pregradska manifestacija ponovno bila uspješna – rekao je Vešligaj dodajući kako se polako pripremaju i za jubilarno 50. izdanje Branja grozdja, ali i kako ga jako veseli što je ovogodišnja novina kulinarski kup posvećen Pregračaninu i vrhunskom kuharu, nažalost prerano preminulom, Slavku Večeriću.

Manifestaciju je pohvalio i župan Željko Kolar uz riječi da je u Pregradi organizirano 45 različitih događanja što je uistinu impresivno. – Još jednom koristim priliku svima koji su bili na humanitarnoj utakmici za našeg Daniela, a samo Branje grozdja pokazalo je da treba ulagati u našu tradiciju i kulturu, ali da je to sve teže. Sve je manje ljudi koji imaju doma konje i krave koje bi mogli pokazati na takvim manifestacijama – rekao je Kolar dodajući da će unutar Županije, a zajedno s gradovima i općinama, organizirati fond iz kojeg će pomoći ljudima da zadrže stoku u stajama i da sudjeluju na ovakvima maniferstacijama. – Nadam se da ćemo za 50. godišnjicu ove manifestacije imati dvadesetak zaprega što je nekada i bilo – naglasio je Kolar.

Reklama