Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

06.04.2013. 14:31:55 [Pregrada] - FM Pregrada

Pregradski forumaši dijelili letke povodom izbora za EP

Europski parlament - što je to?

Članice i članovi Foruma mladih SDP-a Pregrada su danas, u jutarnjim satima djelili letke informativno-edukativnog sadržaja o Europskom parlamentu, zastupnicima te njihovim dužnostima. Akcionizmu se pridružio i Marko Vešligaj, kandidat SDP-a za gradonačelnika Pregrade.

Europski parlament je tijelo Unije, čije članove izabiru izravno građani EU svakih pet godina, koliko traje mandat zastupnicima. Zajedno s Vijećem ministara čini zakonodavnu vlast Europske unije. Sjedište mu je u Strasbourgu, dok mu se Tajništvo nalazi u Luksemburgu.  754 zastupnika ( koji će se ulaskom Hrvatske u srpnju povećati na 766 zastupnika) obavljaju izuzetno odgovoran posao, uključujući i odlučivanje o proračunu same Unije.

Svaki europarlamentarac ima tri radna mjesta; u Strasbourgu, Bruxellesu te u svojoj državi. Radno vrijeme im je utvrđeno godinu dana unaprijed, a kalendar im je podijeljen na tzv. "crvene tjedne" koji označavaju plenarne sjednice koje se održavaju u Strasbourgu i Bruxellesu. "ružičastom bojom" su označeni tjedni koje zastupnici provode u radu u parlamentarnim odborima. Tzv. "plavi tjedni" podrazumijevaju rad zastupnika u svojoj europskoj političkoj obitelji - stranci (Europska pučka stranka - Europski demokrati, Europska socijalistička stranka te Savez liberala i demokrata za Europu – to su ujedno i najveće frakcije EP-a), dok "zeleni tjedni" označavaju vrijeme kada zastupnik radi sa svojim biračima i građanima u svojoj državi.

Izađite na izbore 14. travnja! Imamo 28 kandidacijskih lista; 27 stranačkih te jednu listu grupe građana.

Možete glasati za samo jednu kandidacijsku listu (stranke, koalicije, nezavisne liste), ali na njoj se može prednost dati jednom od kandidata zaokružujući redni broj ispred imena kandidata. Birač, dakle, može zaokružiti samo listu i takav je listić važeći. Novina je i da birač može zaokružiti samo jednog od 336 kandidata. Glas će dobiti izabrani kandidat, ali i lista na kojoj se nalazi.

 

Reklama