Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

24.02.2007. 12:02:37 - Jelena Jurić

Žene u "muškom sportu"

Ženski nogomet je zaista nešto specifično. Svakome je interesantan i uvijek se o njemu njemu mogu voditi polemike, držati tribine, skupljati simpatije, političke bodove, biračke glasove....Na žalost, uvijek se pojavi netko kome su njegovi osobni interesi preči od promicanja i održavanja ženske populacije u tom sportu. Sjećam se svojih početaka, reakcije susjeda, okoline, društva, društvenih institucija itd. Nogomet nije nešto što sam ja birala: on je izabrao mene. Ženski nogomet bio je tabu tema, činjenica koja je roditeljima stvarala probleme jer su "bili dužni" objašnjavati okolini da nisu pogriješili u odgoju djeteta, i da je sasvim normalno da se djevojčice bave ovim sportom kao i svakim drugim, i da to nije ništa nastrano i neobično. U nečijim stavovima ni danas se nisu promijenili konzervativni pristupi. Nema ništa čudno, fascinantno, neobično u tome da djevojčice u nogometu pronađu zadovoljstvo i da ga zaista znaju igrati. Još uvijek je ženski nogomet ograničen na nekolicinu entuzijasta koji žele doprinjeti razvoju i ugledu sporta. Na žalost, veliki je dio onih koji nogomet koriste za vlastitu promidžbu i novčanu dobit.

Za uspjeh i napredak u nogometu potrebno je mnogo teninga, odricanja, upornosti, strpljenja, prilagodljivosti, kolegijalonosti, razumjevanja i potpore okoline. Mišljenje je da nogomet loše utječe na uspjeh u školi, studiju, da angažiranost oko nogometa automatski znači manjak vremena za ostale aktivnosti. Dobrom organizacijom i voljom postiže se da jedno drugo ne isključuje. Dapače, bavljenje drugim kreativnim aktivnostima razvija i kreativnost u nogometu, postiže se širina i stječu se instikti primjenjivi na terenu, a snaga i fizička pripremljenost postignuta na nogometu rezultira koncentacijom i većom sposobnosti izdržavanja psihičkih napora. U nogometu se razvija motorika, tonus misića, postiže se bolja orjentacija, snalaženje u prostoru, vizulana orjentacija, logika, instink, donošenje odluka u momentu, rasuđivanje, izgradnja karaktera, osjećaj za kolektivnost, borbenost, inteligencija, osjećaj pripadnosti ekipi/društvu, ali i razvijanje i naglašavanje individulanih kvaliteta, naučiti dostojanstveno podnijeti poraz i proslaviti pobjedu. Mislim da su to više nego dovoljni razlozi za bavljenje ovim sportom.

Krećući se u nogometnim krugovima i sudjelujući na brojnim turnirima stekla sam dojam da se o ženskom nogometu više ne može govoriti kao o sporednoj i nezapaženoj, neutjecajnoj društvenoj aktivnosti. Sve je više dominantan u medijima, popularan među djevojkama, izlaze iz anonimnosti djevojke koje su bile sputane negativnim uvriježenim mišljenjima o ženama u nogometu, pojavljuje se sve veći broj sponzora koji prate zatjeve sudjelovanja na natjecanjima, veća je infrormiranost, iako bi još dosta trebalo poraditi na tome. Interesantno je da, uvjetno rečeno, manja mjesta imaju izraženiju "nogometnu kulturu". Veliki broj igračica proistekao je iz "manjih" klubova, da bi karijeru nastavile u jakim klubovim. Slično je i sa Ženskim nogometnim klubom Pregrada. Postala je uvriježena praksa da klubovi transferom igračica u bitnome ne dobijaju na vlastitoj kvaliteti, nego je osnovna namjera i svrha transfera oslabiti ostale klubove i spriječiti nastanak konkurencije. Time se stvara elita (privilegiranih) klubova, a uvelike gubi na kvaliteti, natjecateljskom duhu, težnji ka uspjehu i izgradnji kvalitetnih klubova i igračica. To se kosi sa općim interesom, daje se kriva slika biti nogometa, iskrivljuju se vrijednosti i obezvrjednjuje nečiji trud i zalaganje. Nažalost, neke su se općenite amoralne pojave u društvu reflektirale i u sportu, i isplivale su "vrijednosti" koje ne zaslužuju svoj prostoru u tako plemenitoj aktivnosti kao što je sport. Donekle je tu tim situacijama ženski nogomet krenuo stopama muškog nogometa. Malo više razumijevanja, uvažavanja tuđih napora i angažmana, ulaganja u projekte koji imaju zajednički interes, pomogao bi u popularizaciji ovog sporta i imali bismo kvalitetnu ligu koja može parirari europskim ligama sa dužom nogometnom tradicijom.

Ženski nogomet je dobio na popularnosti. Malo više afirmacije kroz medije, pozitivnog razmišljanja, i o ženskom nogometu će se pisati iz sasvim druge perspektive.

Arhiva

Arhiva kolumni

Reklama