Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

27.10.2011. 16:10:27 - UZOR

U dogovoru s prirodom

Kako iz dana u dan raste kločina otpada, tako raste i problem vezan uz njegovo zbrinavanje. Da li možemo nešto učiniti? Da, možemo, te ujedno od toga možemo imati i velike koristi.

Jesen je idealno vrijeme za početak pripreme komposta. Prilikom čišćenja vrteva i cvijetnjaka te skupljanja lišća, prikupi se poveći dio otpada koji se može korisno reciklirati. Uz otpad iz naših kuhinja (ljuske jaja, talog od kave i čaja, otpatci od pripreme voća i povrća…, no ne preporuća se otpad od kultura tretiranih pesticidima) te grana od orezivanja grmova i drveća (korisna je i piljevina), moguće je pripremiti kompost koji je,  prema mišljenju mnogih stručnjaka, najbolje gnojivo za vrt. Preporuća se i dodatak nekih biljaka, kao što je kopriva, maslačak, kamilica, koje kompost dodatno "oplemenjuju".  Također, dobrodošle su i gusjenice, no nisu neizostavne.

Procesom kompostiranja  organski se sastojci uz pomoć bakterija razgrađuju na jednostavnije, tlu i biljkama neophodne, spojeve. Na internetskim je stranicama dostupan čitav niz preporuka za pripremu komposta, koje se mogu sažeti u par osnovnih natuknica.

Sama izrada kompostišta nije komplicirana. Dovoljno je pronaći sjenovito mjesto i ograditi ga na naćin koji omogućava da se hrpa prozračuje. Preporuća se na samo dno staviti usitnjeno granje, a na to slagati ostali otpad. Kompost je potrebno s vremena na vrijeme "razrahliti" i poškropiti sa malo vode (ukoliko je suh), te čekati…  čekati od 9 mjeseci do godine dana do njegove primjene, kako bi se priveli kraju svi biološki procesi koji se u njemu odvijaju.

Zreli se kompost prepoznaje po tamno smeđoj ili crnoj boji, a primjenjuje se na način da se pomješa sa zemljom na gredicama.

Zašto ne pokušati?

Arhiva kolumni

Reklama