Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

04.03.2019. 09:26:23 - Grad Pregrada

U Pregradi proglašena Fašnička Republika

Na Trgu Gospe Kunagorske u nedjelju 3. ožujka održan je još jedan "Fašnik u Pregradi" u organizaciji Kulturnog umjetničkog društva Pregrada. Tradicionalna fašnička povorka malih i velikih maškara okupila se na tržnici, a potom je, predvođena Limenom glazbom Pregrada, prošla ulicom Stjepana Radića do gradskog trga, gdje su svoje maske predstavili građanima koji su se skupili u velikom broju. Program je vodio pregradski Vrabec, koji je i ove godine sa sobom poveo družicu. Vrabec i Vrabica zajedno su preuzeli ključeve grada od gradonačelnika Marka Vešligaja i proglasili Fašničku Republiku, uz obećanje da će gradska blagajna biti u dobrim rukama.

U povorci je sudjelovalo sedam grupa, a među njima se našlo raznoraznih stvorenja: od likova iz crtića, srećica i ekologa koje su utjelovili najmlađi stanovnici grada, polaznici Dječjeg vrtića Naša radost i učenici 1.b. razreda OŠ Janka Leskovara, do onih malo većih, koji su svojim larfama i atraktivnim skečevima nasmijali mnoštvo okupljenih.

U Pregradi su se tako pojavili i likovi iz političkog života. Udruga umirovljenika predstavila nam je svoje Zagrebačke mažoretkinje koje su prodefilirale Trgom Gospe Kunagorske kako bi najavile zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a kroz grad su prošli i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sa suprugom Jakovom i ljubimcem Kikom, premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević s izraelskim avionom. Publika je također mogla vidjeti kako funkcionira zdravstveni sustav u Hrvatskoj, a na kraju su stigle i coprnice, nakon čega se za sve nedaće presudilo Princu Fašniku. Sve grupe nagrađene su vrijednim nagradama za trud i vrijeme koje su uložile u maskiranje.

Dobre atmosfere nije nedostajalo, kao ni okrjepe, odnosno slasnih krafni, kojima je Grad Pregrada počastio sudionike i goste, a nakon povorke u Lovačkom domu održano je druženje uz gulaš. Također, svi Pregračani i Pregračanke mogli su uzeti svoj primjerak humorističnog lista Vrabec, koji je pripremio KUD Pregrada u suradnji još nekoliko volontera.

Galeriju fotografija možete pogledati na našoj Facebook stranici.

 

Reklama