Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

19.07.2017. 08:23:41 - Grad Pregrada

Pri kraju sanacija najvećeg klizišta u KZŽ na području Vinagore

Radovi na sanaciji najvećeg klizišta na području Krapinsko -zagorske županije koje se nalazi u Vrhima Vinagorskim kod Pregrade polako se privode kraju. Stoga su završne radove jučer obišli župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i ravnatelj ŽUC-a KZŽ Željko Vincelj.

Nakon obilaska radova, gradonačelnik Vešligaj istaknuo je zadovoljstvo što se radovi privode kraju jer je ovo klizište predstavljalo gorući problem zbog ugroze kuća. "Klizište je aktivno od 2014. godine i ugrožavalo je 15 stambenih objekata. Krapinsko -zagorska županija i Grad Pregrada sufinancirali su projektnu dokumentaciju i početne radove, ostalo Hrvatske ceste", objasnio je Vešligaj.

Župan Željko Kolar naglasio je da su klizišta u Zagorju trajna elementarna nepogoda. "Samo u prve četiri godine mojeg mandata sanirana su 53 klizišta na županijskim cestama, u što je utrošeno 19,4 milijuna kuna te još 2 milijuna kuna za samo projektiranje. Dignut je i kredit za Županijske uprave za ceste u iznosu 20 milijuna kuna kako bi se asfaltiralo 60 kilometara ceste.  Sada je trenutno aktivno još 39 klizišta na županijskim cestama", rekao je župan Kolar te dodao da država treba promijeniti sustav financiranja ŽUC-a i osigurati jednokratna sredstva za sanaciju najhitnijih klizišta.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić prilikom obilaska najvećeg klizišta u županiji istaknuo je da je sanacija klizišta koje su obišli financirana kroz zajednički projekt kojeg je pokrenuo dok je bio ministar, zajedno s tadašnjim ministrom zaštite okoliša Mihaelom Zmajlovićem. Također je napomenuo da je za područje Krapinsko-zagorske županije bilo osigurano 30 milijuna kuna kroz Fond za zaštitu okoliša za sanaciju klizišta koji ugrožavaju ljudske živote i prirodu te naglasio da se nada da će sadašnja Vlada nastaviti s ovim programom  i rješavati goruće probleme zagorske komunalne infrastukture.

Osim klizišta u Vrhima Vinagorskim, obišli su još dva klizišta: završeno klizište kod vinagorske crkve, čija je sanacija vrijedna 900 tisuća kuna te klizište na županijskoj cesti Vrhi Vinagorski, čija je sanacija u tijeku, a koja je vrijedna pola milijuna kuna.  "Ove godine na području Pregrade s razine ŽUC-a sanirali smo ili saniramo dva klizišta. Na klizištu kod Vinagore napravljen je potporni armirano - betonski zid duljine 140 metara  i prosječne dubine 2 metra za pridržavanje trupa ceste te novi asfalt u duljini 210 metara. Potrebno je još postaviti odbojnu ogradu", rekao je ravnatelj ŽUC-a Krapinsko-zagorske županije Željko Vincelj i dodao da se na županijskoj cesti Pregrada-Desinić u Vrhima Vinagorskim sanira 230 metara cesta te će se izgraditi potporni zid u duljini 50 metara, a rok za završetak radova je 15. kolovoza.

Reklama