Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

07.08.2007. 10:08:12 [Krapina] - Sebastijan Fuštin Zagorski list

Pogodnosti za poduzetnike

Pregrada odbila Zarin "One stop shop"

Direktor ZARE - Siniša Hajdaš Dončić

Jedinstven primjer vouchera koji je Zagorska razvojna agencija uvela u svom poslovanju, pokazao se kao dobar potez. Podsjetimo, ZARA pomaže općinama i gradovima u raznim projektima, izradom poslovnih planova, investicijskih studija, cost benefit analiza. Svaka općina ili grad koja potpiše ugovor s agencijom, a do sada ih je to učinilo 14, dobiva pet vouchera, četiri za poduzetnike koje sami dijele poduzetnicima koje smatraju interesantnim za općinu. Poduzetnik s voucherom dolazi u Agenciju gdje mu se izrađuje poslovni plan ili investicijska studija prihvatljiva u svim bankama koje djeluju u KZŽ. Jedan voucher je za općinu koja ga može koristiti za svoje projekte, europske, nacionalne ili regionalne.


Sve općine koje potpišu ugovor s Agencijom dobivaju svoj pristup obavijestima o natječajima. Također, potpisivanjem ugovora dobivaju od Županije tri dodatna vouchera za poduzentike i jedan za općinu. Sve zajedno povezano je u sustav lokalnog garantnog fonda tako da poduzetnik na jednom mjestu može napraviti poslovni plan, može dobiti garanciju, a od 1. rujna i mikrokredit do 200.000 kuna.
- Poduzetnik će doći u Agenciju, mi ćemo pogledati da li je u prioritetima Županije koji su definirani ROP-om, dat ćemo mu zeleno svjetlo za odlazak u banku u istom trenutku, možemo mu izraditi poslovni plan i možemo mu dati garanciju. Dakle time zaokružujemo da tako kažemo one-stop-shop na jednom mjestu - veli direktor Zagorske razvojne agencije, Siniša Hajdaš Dončić.

Pregrada i Donja Stubica mogu i same...

S preostalim jedinicama lokalne samouprave razgovara se o potpisivanju sporazuma, dok su Pregrada i Donja Stubica to odbile. Zašto je to tako, nije jasno ni direktoru, ali smatra kako će imati veliki pritisak svojih poduzetnika, kojima nije interesantno davati desetak tisuća kuna za izradu poslovnog plana kad to mogu dobiti besplatno. Za općinu i grad to je trošak od 20.000 kuna godišnje i prenosivo je. Pet vouchera košta 20.000 kuna, što je smatra Hajdaš, smiješno mali iznos. Trenutno su u opticaju dvije kreditne linije. Jedna investicijska koja se radi između Županije i općina gdje je kamatna stopa 4,3 posto, a iznos je ograničen na 4.000.000 kuna, na 10 godina. Druga je već spomenuto mikro kreditiranje, gdje poduzetnik može dobiti novac na poslovni račun za kratkoročne investicije. U jednom danu sve se rješava u prostorima Agencije, odmah odlazi u banku, pa ako je dobar klijent i može koristiti garancije, za 5-6 dana može riješiti kreditiranje.

Korištenje vouchera već je neko vrijeme u opticaju i na njih su se i poduzetnici i lokalna samouprava već navikli. - Najbolje su se, da tako kažemo, navikli poduzetnici iz općina Radoboj, Hum na Sutli, Bedekovčina i Sveti Križ Začretje. Sve ide vrlo jednostavno. Poduzetnik dođe u svoju Općinu ili Grad, oni mu daju voucher ako je on u nekim njihovim prioritetima, proizvodnje, turizma, usluge. S voucherom dolazi u Agenciju i mi s njim radimo cijeli postupak. Nikad ne radimo poslovni plan unaprijed za nepoznati iznos ili nepoznatu banku, nego klijenta šaljemo u banku i onda nakon našeg dogovora s bankom, kada definiramo konačni izgled i iznos kredita i kada definiramo elemente osiguranja, mi idemo raditi poslovni plan. Isključivo radimo koordinirano s bankama. Oni koji se nećkaju mogu pogledati kod desetak općina s kojima smo potpisali ugovore i vidjeti da sustav dobro funkcionira. On je osobito namijenjen poduzetnicima, oni su dobro prihvatili taj sustav i vrlo su zadovoljni - rekao nam je na kraju direktor Hajdaš Dončić, dodajući da je i on osobno vrlo zadovoljan funkcioniranjem sustava.

Reklama