Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

29.12.2015. 12:36:25 - Grad Pregrada

Predblagdanska priča iz grada Pregrade

 

Mjesec studeni i prosinac protekli su duhu kulturnih događaja i priredbi, ali dobri vremenski uvjeti omogućili su i nastavak radova na svim područjima.

Međutim, dat ćemo prednost kulturnim zbivanjima, te započeti ovu priču otvaranjem referentne zbirke Gradske knjižnice Pregrada. Referentna zbirka sadrži enciklopedije, rječnike, leksikone, razne priručnike i druge knjige koje su veoma dragocjene i korisne, te koje korisnici imaju mogućnost proučavati i čitati samo u prostorijama, knjižnice. Naglasak ove veoma vrijedne zbirke stavljen je na područje geografije putem koje je plesom, pričom i kvizom proveo posjetitelj prof. geografije i geologije, Ivan Pogačić. 
http://www.pregrada.hr/novosti/gradska-knji%C5%BEnica-pregrada-plesni-studio-%E2%80%9Ediv%E2%80%9C-i-udruga-kostelskih-%C5%BEena-pozivaju-vas-na
Gradska knjižnica grada Pregrade bila je ujedno i domaćin predavanja o projektu "PREGRADA UŽIVO" , kroz koje nas je proveo Darko Topolko iz tvrtke Ultima d.o.o.. Uz samo predavanje o nastanku projekta, njegovoj realizaciji i zanimljivostima iz svijeta tehnologije, predstavljena je i video- prezentacija u trajanju od 14 minuta nastala iz arhive slika dostupnih na http://uzivo.pregrada.hr
http://www.pregrada.hr/novosti/pregrada-u%C5%BEivo-0

Mjesec  prosinac  započeli smo održavanjem znanstvenog dana, tj. Večer znanosti u Gradskoj knjižnici. Večer znanosti osmišljena je kao zabavna i kreativna aktivnost kroz koju djeca lakše uoče i prihvate činjenice i spoznaje koje inače ne uočavaju ili su im u školi, "preteške", dosadne i nezanimljive, a provela se u tri dijela: obilaskom istraživačkih točaka, kvizom te predstavljanjem Parka znanosti. U prostoru čitave zgrade Knjižnice bilo je postavljeno deset istraživačkih točaka na kojima su se izvodili pokusi ili predstavljala određena znanja koja pokrivaju pet znanstvenih područja: matematiku, geografiju, kemiju, fiziku i biologiju.
Nakon obilaska istraživačkih točaka održan je kviz znanja. Natjecatelji iz Huma na Sutli i Pregrade (osnovnoškolci i odrasli) nakon obilaska tih točaka pokazali su stečeno znanje u kvizu koji se održao u centralnom dijelu knjižnice.  Svi sudionici i naravno pobjednici nagrađeni su prigodnim darovima.
Posebnost ove Večeri bio je i Park znanosti, čiji su eksponati bili izloženi ispred zgrade Knjižnice tijekom cijelog dana.
U skladu sa blagdanskim raspoloženjem TZ Pregrada, Župe i njihovi svećenici, vrtić, škole, udruge i velika količina entuzijasta osigurali su da vrijeme dočašća provedemo zajedno, uživajući u međusobnom druženju i zajedništvu kroz organizaciju koncerata, priredaba te prigodnih sajmova, a sve uz šalicu kuhanog vina ili čaja za posjetitelje. Tako su u dva adventska tjedna održani koncert Lovre Pogorelića u organizaciji Glazbene škole, radionice izrade božićnih ukrasa Udruge kostelskih žena te sajmovi: Sajam mogućnosti Društva "Naša djeca" Pregrada, Udruge umirovljenika i OŠ Janka Leskovara 12.12., zatim Vrtićki sajam za škole Afrike 15.12. te Božićni sajam na Trgu Gospe Kunagorske 19.12. uz OPG-ove, tradicijske obrte, udruge i hobiste. Progam "Božića u Pregradi" zatvorio je KUD Pregrada revijalnim koncertom sa gostima koji nas je pripremio za novogodišnji doček u nedjelju 27.12. "Kak negda dotekni mi dušu". 
Grad Pregrada je i ove godine organizirao podjelu prigodnih paketića/poklona povodom blagdana Svetog Nikole. Podijeljeno je 800 poklona za svu djecu predškolske dobi te djecu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole s područja grada Pregrade. 
http://www.pregrada.hr/novosti/tradicionalna-podjela-poklona-za-svetog-nikolu
Povodom nadolazećih blagdana Grad Pregrada pripremio je i  prigodne poklone i pakete za one kojima je to najpotrebnije. Službenici Grada osobno su dostavili pakete obiteljima sa područja svih Mjesnih odbora, te im zaželjeli radosne i sretne blagdane. Tako su naši službenici obišli obitelj Ćuk, Vrhovski, Smrkulj, Vešligaj, Tepeš, Šurbek, Balog, Ban, Pondeljak, Majerić, Žnidarec dok je gradonačelnik Marko Vešligaj osobno dostavio pakte obitelji Jug i Hrestak. Prigodne pakete podjelio je i Humplin d.o.o. te njima razveselio obitelji Dravinec, Kajba i Špoljar.
Nadamo se da smo barem malo uspjeli ovaj Božić i Novu godinu uljepšati svim navedenim obiteljima, kao što su i oni nama svojim osmijesima i zahvalnošću na primljenim darovima. 
Uz navedene pakete i poklone Grad Pregrada je u Proračunu za 2015. godinu osigurao sredstva za isplatu božićnice u iznosu od 150,00 kn, svim umirovljenicima s područja Grada Pregrade, čija je mirovina ispod 1.000,00 kn. 
Potrebno je napomenuti kako je organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije "Gradovi i općine – prijatelji djece" u petak 20.11.2015. na Dan Konvencije UN-a o pravima djeteta, u Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada Zagreba održano je godišnje Savjetovanje koordinatora akcije "Gradovi i općine – prijatelji djece". Na Savjetovanju su se okupili brojni predstavnici iz gradova i općina koji sudjeluju u Akciji, predstavnici državnih, gradskih i općinskih tijela, ureda i ustanova, te djeca iz Dječjih vijeća i Dječjih foruma koji provode i podupiru ovaj program u Republici Hrvatskoj. Grad Pregrada prijatelj djece dobio je Pohvalu za humanitarnu akciju pod nazivom "Za našu djecu". Susretu su nazočili predsjednica Društva "Naša djeca" Grada Pregrade Snježana Leskovar, voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Jasna Vnuk, dječji gradonačelnik Leo Filipčić te predstavnik Dječjeg gradskog vijeća Marin Mikulaš. 
Reklama