Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

10.01.2018. 10:31:11 - FM SDP-a Pregrada

Potpredsjednik FM SDP-a Hrvatske Hrvoje Novak uz šefa SDP-a Davora Bernardića predstavio SDP-ov Plan za mlade

Foto: hr.n1info.com

Potpredsjednik Foruma mladih SDP-a Hrvatske, Hrvoje Novak iz Pregrade, sudjelovao je jučer na konferenciji za medije povodom objavljivanja SDP-ovog Plana za mlade.

Novak je predstavio probleme mladih koji su diljem Hrvatske slični, neovisno o regiji iz koje dolaze. Neki od problema su nesiguran radni odnos, odnosno zapošljavanje na određeno, kao i zapošljavanje preko "veza" te je nadodao kako je vrijeme za ozbiljne promjene u društvu. "Želimo se uključiti u diskusiju o problemima mladih, želimo jasno poručiti što se mora pod hitno promijeniti da bi mladi ostali u Hrvatskoj i da zajedno gradimo budućnost naše zemlje", istaknuo je na konferenciji.

Naglasio je kako je bitna provedba obrazovne reforme jer mladi nemaju vremena čekati te zaključio kako će Forum mladih i u budućem razdoblju nastaviti uključivati mlade ljude u, kako je rekao, "definiranje ključnih problema u Hrvatskoj, kako bi se što hitnije definirala rješenja za našu budućnost."

Nakon potpredsjednika Foruma mladih SDP-a Hrvatske, neka od rješenja predstavio je predsjednik SDP-a Hrvatske Davor Bernardić. "Fokus je na boljem obrazovanju, boljem stanovanju i boljim poslovima jer smatramo da mjere i rješenja u tom smjeru mogu vratiti optimizam i nadu te potaknuti mlade da ostanu  jer bez njih ova zemlja nema budućnost. Predlažemo da se volontiranje prizna kao radno iskustvo. Trebamo vratiti vježbeništvo i limitirati SOR, oni ne mogu koegzistirati. Gotovo uvijek će poslodavac posegnuti za besplatnom radnom snagom. Naš zadatak je da stimuliramo sigurnost radnog mjesta – ugovore na neodređeno te destimuliranje ugovora na određeno. Nesigurnost radnog mjesta razlog je zbog kojeg mladi odlaze. Potrebno je dizanje dobne granice za oslobođenje od doprinosa do 35. godine. Ljudi u najboljim i najpotentnijim godinama odlaze. Prioritet dodjele poljoprivrednog zemljišta mladim obiteljima – oni jačaju hrvatsko gospodarstvo", objasnio je Bernardić.

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Šef SDP-a stavio je poseban naglasak na stanovanje te predložio sufinanciranje stanova za najam od strane države i građenje stanove za najam, a ne za prodaju.

Na pressici je sudjelovala i Sabina Glasovac, koja se osvrnula na neprovođenje kurikularne reforme te pritom istaknula da je vidljivo kako cjelovita reforma osmišljena od strane ekspertne skupine pod vodstvom Borisa Jokića, a koja je dobila izvrsne kritike od strane vanjskog vrednovanja, neće biti provedena.

"Umjesto da smo krenuli s nužnim obrazovnim promjenama, koje su trebale biti depolitizirane, premijer je odlučio politizirati cijelu strategiju obrazovanja i tehnologije. Sebe je postavio na čelo Povjerenstva i time poručio da će cijela reforma biti pod kapom i čizmom HDZ-a, a najviše će ispaštati mladi", rekla je Glasovac.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić rekao je da lokalna vlast može učiniti mnogo no za veće promjene potreban je zaokret na nacionalnoj razini i volja vladajućih. Koprivnica je jedan od rijetkih gradova koji je u protekloj godini imao porast broja prvašića. "Mi subvencioniramo udžbenike i prijevoz. Naši redovni studenti imaju stipendije. Ono što smo pokrenuli prije nekoliko mjeseci je uvođenje robotike, a naš poduzetnički inkubator je već premali za sve one koji u njemu žele početi poslovanje", pojasnio je Jakšić

Svi zajedno pozvali su sve mlade, ali i sve zainteresirane za ovu problematiku da se uključe te na planzamlade@sdp.hr šalju svoje probleme, ideje i prijedloge kako bi zajedno nastavili kreirati rješenja za ostanak mladih u Hrvatskoj.

Reklama