Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

20.09.2014. 16:31:56 - Josip Krušlin

Novi broj lista Pregrada.info u distribuciji

Novi broj lista Pregrada.info se od danas nalazi u distribuciji. Svoj primjerak možete pronaći na kiosku u centru Pregrade, Foto-video-studiju Hrvo, kafićima i dućanima na području grada i okolnim mjestima.

List u PDF formatu možete preuzeti i pri dnu ovog teksta.

 

Ovaj broj lista posvećen je, o čuda li, Branju grojzdja. Mlada i vrijedna urednička ekipa bila je vrijedna i prikupila tekstove koji će nas sve naučiti ponešto o Pregradi, našim običajima, ali i o ljudima, gradskoj vlasti i koječemu drugome... Uobičajeno, pozivam vas da nam se i dalje javljate sa zanimljivim informacijama, fotografijama, tekstovima na e-mail list@pregrada.info.

Već treću godinu za redom ćete događanja na manifestaciji moći pratiti putem volonterske akcije Fotobranje – objavljivanja fotografija na portalu fotobranje.pregrada.info. U protekle dvije godine objavljeno je oko dvije tisuće fotografija koje su pregledane preko 400 tisuća puta. Drago nam je da je ta ideja dobro prihvaćena pa nam ni neće biti toliko teško fotografirati po cijele dane, po svim vremenskim uvjetima. Kao i prošli puta, apeliram na vas, drage čitateljice i čitatelje, da pozdravite vrijedne fotografkinje i fotografe kad ih vidite na ulicama, platite im piće i nemojte se zaboraviti nasmiješiti jer ste vjerojatno već na internetu :) Fotografije će se redovito objavljivati za vrijeme  trajanja manifestacije pa češće navraćajte kako biste bili u toku.

Novost je što ove godine udruga Pregrada.info organizira i izložbu starih fotografija koja će se održati u srijedu uoči Branja, 24. rujna, u Gradskoj knjižnici. Tom prilikom će se održati i promocija ovog broja lista pa vas svakako pozivamo da nam se pridružite te u neformalnom okruženju (hint: nakon promocije se otvara vinarska kućica na Trgu) porazgovaramo o budućim planovima.

I da ne bi bilo sve samo o Branju, mala najava: u listopadu, nakon što svi ozdravimo i odmorimo se od silnih događanja, počinjemo s novim projektom instaliranja prve automatske digitalne meteorološke postaje na području Pregrade. Time ćete dobiti mogućnost u realnom vremenu, putem interneta, pratiti cijeli niz meteoroloških pokazatelja (temperatura, vlaga, UV zračenje, padaline, …). Detaljnije o tom projektu nekom drugom prilikom, ovo je samo da znate čime ćemo se baviti u narednom razdoblju (a neke od vas ćemo i zamoliti za donaciju s obzirom da nam nedostaje određeni dio sredstava).

Sadržaj

 • Program manifestacije
 • O Branju grojzdja
 • Povijest Branja grojzdja
 • Kaj se to nekad jelo i pilo za berbu
 • "Narodne nošnje pregradskog kraja"
 • Himna "Branja grojzdja"
 • Koreografije starih plesova
 • Pregradsko vinogorje
 • Braje gruojzdja h Pregradi
 • Izvješće o radu gradske vlasti
 • Mladi i uspješni - Sara Pondeljak
 • Ljekarnička zbirka Thierry 
 • Limburg Stirum i dvorac Dubrava

Impressum

List priprema "Pregrada.info – Udruga za informiranje" - www.pregrada.info

Tekstovi:
Ane-Mary Grilec, Ivan Kantoci, Ana Krušlin, Maja Krušlin, Tomica Kolar, Lorena Leskovar, Mateja Pondeljak, Sara Pondeljak, Petra Vdović

Fotografije:

Dalibor Grilec, Josip Krušlin, Dario Rubinić, Antonio Šiber, Kristina Šimec, Hrvoje Šorša, Davor Špiljak, Magda Topić

Fotografija na naslovnici:
Josip Krušlin

Glavni urednik:

Josip Krušlin

Uredništvo:
Vedran Ferić, Ane-Mary Grilec, Maja Krušlin, Lorena Leskovar, Mateja Pondeljak, Petra Vdović

Grafička priprema:
Vedran Ferić

List Pregrada.info broj 12
Reklama