Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

29.03.2018. 22:32:56 - Grad Pregrada

Na Veliku subotu svečano otvorenje 495. Kostelske uskrsne pištole

Foto: Hrvoje Šorša

Običaj uskrsnog pucanja – streljanja od davnina je vezan uz Pregradu. Naime, posjednici krapinsko-kostelgradskog vlastelinstva od 16. st., plemićka obitelj Keglević od Bužina, kao i većina velikaških obitelji, imala je vlastite naoružane postrojbe. Vlastelinski banderij feudalne obitelji Keglević bio je primarno lociran u kaštelu Kostel, zapovijedao je plemić (kaštelan, kapetan), a u njoj su služili ljudi različitog društvenog statusa i činili su jednu od tri grupe stalno zaposlenih osoba na vlastelinstvu. Svoj banderij Keglevići su uz borbu protiv Turaka, između ostalog, koristili i pri sudjelovanju u proslavama crkvenih blagdana i običaja toga kraja. Tako je straža grofa Keglevića, u noći s Velike Subote na Uskrs čuvala Kristov grob, a pri izlasku iz crkve u zoru, pucnjevima iz kubura slavili su uskrsnuće Isusa Krista. Tradicija proizašla iz povijesnih okolnosti ostala je duboko ukorijenjena kod stanovnika Kostela i, u skoro nepromijenjenom obliku, opstala je do današnjih dana.

U okviru programa "Proljeće u Pregradi", na Veliku subotu 31. ožujka s početkom u 14 sati otvorit će se 495. po redu manifestacija "Kostelska Uskrsna pištola", nakon mimohoda kroz Krapinu i prijavka krapinsko-zagorskom županu Željku Kolaru, koje će se zbivati u jutarnjim satima. Kao i prošle godine, otvorenje manifestacije održat će se na zidinama Kostelgrada, gdje je sve i započelo davne 1523. godine. Zahvaljujući Ministarstvu kulture koje je prepoznalo vrijednost ovog mjesta i odobrilo sredstva Konzervatorskom odjelu Krapinsko-zagorske županije u sklopu Programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima te 2015. godine dodijelilo 120 tisuća kuna, 2016. godine 200 tisuća kuna, prošle godine 250 tisuća kuna, a ove godine još 250 tisuća kuna za saniranje zidina, saniran je jedan od zidova kojemu je prijetilo urušavanje, a prošle je godine sanirana baterijska kula. Velikim trudom povijesne postrojbe "Kostelske pištole – Keglevićeve straže Kostel" i brojnih volontera obnovljeni su svi prilazni putevi te je uređen okoliš, a uz potporu Grada Pregrade u iznosu od 50 tisuća kuna napravljene su prilazne stepenice.

Otvorenju manifestacije, čiji je organizator povijesna postrojba Krapinsko-zagorske županije "Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel",  i ove će godine prisustvovati povijesne postrojbe iz Dubrovnika, Bakra, Osijeka, Svete Nedjelje i Turopolja, ali i Počasno-zaštitna bojna RH, pristožerna postrojba Glavnog stožera OS Republike Hrvatske. Nakon svečanog otvorenja na Starome gradu, program se seli u Područnu školu Kostel gdje Udruga kostelskih žena priprema izložbu "Uskršnji stol" s domaćim tradicionalnim kolačima koji će se moći degustirati, a kulturno-umjetnički program na igralištu škole uveličat će sastav Vinski brati, KUD Pregrada i KUD Rikard Jorgovanić iz Huma na Sutli. U večernjim satima u crkvi sv. Mirka održat će se blagoslov vatre i streljača.

Po starom običaju na sam Uskrs održava se misa "Jutarnjica" uz blagoslov hrane, nakon koje će se ponovno oglasiti pucnji kostelskih pištola, dubrovačkih trombuna i topa iz Bakra u čast i slavu Isusova uskrsnuća. Centralna uskrsna svečanost održava se u 16 sati, uz misu "Večernicu" i Limenu glazbu Pregrada. Na Uskrsni ponedjeljak manifestacija se nakratko seli iz Kostela na Vinagoru, na zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj, gdje se ove godine priprema cjelodnevno druženje na jednom od najljepših zagorskih vidikovaca.

Uskrsne će pištole tradicionalno utihnuti tek na Bijelu nedjelju, kada se slavi i Dan Grada Pregrade, svečanim programom i streljanjem kraj kapele svetog Štefana u Bregima Kostelskim.

 

Reklama