Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

22.03.2011. 22:29:42

MO 2011: Predstavljanje liste Ivana Pogačića

Prilikom sastavljanja liste kandidata za mjesne odbornike, imena kandidata popunjavala su se "sama od sebe". Uključili su se baš oni mladi Pregračani koji žele nešto promijeniti i pomoći svom mjestu. Ključno je poznavati svoje mjesne odbornike iz logičnih razloga: da znate kome se obratiti za pomoć. Siguran sam da će Vas svi kandidati s ove nezavisne liste poslušati i pokušati riješiti Vaš problem.

Pa da Vam predstavim nezavisnu listu:

  1. Ivan Pogačić - profesor geologije i geografije, zaposlen sam u Srednjoj školi Bedekovčina, možda sam Vas koji puta nasmijao ili zabavio u amaterskim predstavama ili drugim kulturnim događajima, a zašto sam odlučio "ući u politiku" možete pročitati u nastavku
  2. Julije Fišter - ekonomist i dugogodišnji zaposlenik Niskogradnje d.o.o.
  3. Dalibor Tandarić - iz Pregrada Vrha dobro poznaje problematiku tog dijela Pregrade
  4. Damjan Ivšak - apsolvent je geodezije i perspektivan mladi pčelar
  5. Tanja Očko - diplomirala na Prehrambeno- biotehnološkom fakultetu, a između ostalog sudjeluje u mnogobrojnim akcijama Crvenog križa
  6. Marjan Jurak - diplomirani informatičar koji svakodnevno putuje na posao u Zagreb, ali misli da je za živjeti ipak ljepša Pregrada
  7. Denis Burić - diplomirao na Građevinskom fakultetu, inače istaknuti pokretač mnogih radnih akcija i kulturnih događaja u udruzi mladih.

Ono za što ćemo se mi najviše zalagati je TRANSPARENTNOST. Naravno da svi koji se natječu za mjesne odbore žele isto - žele najbolje za Pregradu i Pregračane.

Držimo da je rad mjesnog odbora najvažnija karika za vraćanje vjere građanstvu u spoznaju da im politika, kao kolektivna djelatnost može i mora pomoći.

Zalagat ćemo se za što bolju i kvalitetniju gradsku infrastrukturu. Trudit ćemo se da više cesta bude asfaltirano, naravno, koliko je to moguće s obzirom na financijsko stanje našeg grada. U "pogon" ćemo staviti oglasnu ploču na kojoj će jasno biti istaknuta lista prioriteta. Na vrhu te prioritetne liste nalazit će se područja sa većim brojem mještana. Ukoliko oni ispunjavaju svoje obveze, za npr. asfaltiranje ceste, bit će u prednosti nad područjima s manjim brojem mještana, ili asfaltiranja "do nečije kleti". Ukoliko ne ispunjavaju propisane obveze, prioritet koji je sljedeći po redu se uzima u obzir. Na istom principu raspoređivat će se sredstva za vodovodnu infrastrukturu, kao i za rasvjetu ulica.

Ono za što ćemo se isto tako zalagati je i uljepšavanje samog grada. U tu svrhu trudit ćemo se organizirati brojne radne akcije te tako, nadamo se, povećati ekološku svijest građana. Potrebni su i edukacijski sadržaji za obnovljivi razvoj te ćemo se zalagati da ih bude što više.

Što se tiče sportskih sadržaja kao mjesni odbornici organizirati ćemo nekoliko turnira godišnje. Osim profesionalnih orijentirati ćemo se i na zabavne amaterske turnire. Cilj takvih druženja je upravo zabava i zaboravljanje svakodnevnih briga i problema.

Ono što Pregradi nedostaje su kulturni sadržaji. Pokušati ćemo organizirati više predstava humorističnog, ali i dramskog karaktera. Cilj nam je i veći broj koncerata u kojima će se prije svega predstaviti domaći izvođači. Zalagati ćemo se i za ostale priredbe i male projekte koji za cilj imaju što više druženja mještana. Samim time uvjereni smo da će Pregradu posjetiti sve više vaših poznanika, a i drugih turista.

Vjerujemo da svi uključeni u izbor kandidata za mjesne odbore žele najbolje za Pregradu. Pitanje je samo imaju li dovoljno želje, volje i ambicija da to zaista i naprave. Ono što odgovorno tvrdimo je da ćemo sigurno poslušati vaše probleme i pokušati ih riješiti. Na Vama je dali nam vjerujete ili ne. Jedino što Vas molimo je da izađete na izbore i odaberete odbornike za koje ste sigurni da će zastupati vaše interese.

Ivan Pogačić, nositelj liste za MO Pregrada

 

 


 

Ivan Pogačić: Zašto se mladi trebaju uključiti u politiku

Svakim danom na televiziji i u svim razgovorima mogu se čuti iste priče ili, po nekima, iste floskule. Mladi se trebaju uključiti u politiku. Mladi trebaju svojim novim idejama pokrenuti "kotač" razvoja. Mladi se trebaju uloviti u koštac sa problemom (čitaj izazovom) i riješiti ga. Mladi i još neiskvareni trebaju maknuti ove "foteljaše" koji vladaju. Mladi nas trebaju izvući iz moralne, gospodarske i depresijske krize. Mladi trebaju...

Zbog toga sam odlučio dio svog vremena posvetiti politici. Ne radi toga da budem na televiziji i organiziram kojekakve prosvjede (s ciljem da postanem premjer), nego radi toga jer je sve to što se priča istina. Tko će drugi podmetnuti leđa i svoje vrijeme za bolju budućnost, ako ne mi mladi koji ćemo kasnije u istoj toj budućnosti živjeti. Koja nam je druga opcija - ne uključiti se i cijelo vrijeme kritizirati i komentirati frazama poput:"Ah, oni rade što god žele!", "Ah, mi ne možemo ništa promijeniti!", "Ah, sve su pokrali, a sad samo čekamo bankrot!", "Ah, oni su krivi za...!" Dakle možemo provesti život u pesimizmu ili se možemo uključiti u politiku i pokušati nešto promijeniti!

U Pregradi, a i ostatku Hrvatske, vlada depresija i moralna kriza. Kako drugačije objasniti da naš grad za svoju veličinu ima najviše anonimnih prijava raznim inspekcijama u Hrvatskoj. U što smo se pretvorili? Jesmo li zaista onakvi kakve nas ostatak države doživljava? Jesmo li jalni zagorci? Jesmo li "sve bum vas tužil" regija? Volio bih da je odgovor negacijski, ali ... Kad se čovjek zapita zašto je to tako, odgovor se nameće sam po sebi: nismo više složni kao nekad, ne družimo se! Više nema onih zabava "kod kleti" za koje nam ne treba puno "penez", već jedna harmonika, nekoliko prijatelja i puno dobre volje (i naravno treba vam neko tko zna svirati tu harmoniku). Nema više toliko koncerata na kojima smo se lijepo zabavili, upoznali neka nova lica, izmijenili iskustva, zaljubili se... Nema više toliko euforije oko marširanja maškara u (ne više tradicionalnoj) fašničkoj povorci. Pa zar se nismo i tamo dobro zabavili, nasmijali, a i rasplesali? Nema više složnosti Pregračana u organiziranju najljepše i najbolje manifestacije u Zagorju, u Branju grojzdja Pregrada. Nije tome krivac radio mreža koja popuni naš, i svoj, program i vodi glavni dio manifestacije. Krivi smo - MI! Zašto se ne uključimo? Zašto se ne pokrenemo? Zašto smo tako razjedinjeni? Zato se mladi trebaju uključiti u politiku!

Već dugo Pregrada nije imala neki veliki sportski uspjeh. Ne možemo se mi mjeriti sa sportašima ili klubovima na državnoj razini (osim nogometašica koje se ponovo nalaze u prvoj ženskoj nogometnoj ligi), ali zašto ne bi bili najbolji u županiji. Žalosno je da pregradski nogomet, kao jedini sport koji dobiva sredstva od Grada, svoje mjesto pod suncem traži u drugoj županijskoj ligi. NK Pregrada trenutno drži prvo mjesto što je dokaz da imamo odlične nogometaše i trenera te da nije u njima problem. U čemu je onda problem?

Teniski klub, nedavno prvak županije i organizator tog i brojnih drugih natjecanja, više nema terena gdje bi se mogao igrati bijeli sport. Žalosno je da se klub koji je brojao preko 60 muških i ženskih članova mora suočiti s takvim problemom. Osim spomenutih klubova u Pregradi imamo još i ribiče i šahiste, a i druge entuzijaste koji nažalost već pomalo gube volju za organiziranjem različitih natjecanja. Naš grad ima dvije školske dvorane, a opet u njemu se ne odvija ni jedan dvoranski sport natjecateljskog karaktera. Zašto Pregrada ne bi imala svoj rukometni, odbojkaški ili košarkaški klub? Sport i kultura vrlo su važne karike u društvu. Što mladima drugo preostaje da popune svoje slobodno vrijeme? Dosađivanje u kafićima, opijanje u parkovima, eksperimentiranje s drogom... Poslije ćemo se zapitati: Zašto u Pregradi ima toliko kriminala? Preostaje im i sjedenje za računalom, a onda će naše pitanje glasiti: Zašto u Pregradi ima toliko nezdravih ljudi?

Zato se mladi trebaju uključiti u politiku.

Što se pak gospodarstva tiče, Pregrada ima prekrasnu industrijsku zonu - treba je još jedino popuniti. Zašto se mladim, a i ostalim poduzetnicima ne bi dala jeftinija zemljišta ili neke olakšice ili samo pomoć u ostvarivanju njihovog sna, ali i sna pedesetak ljudi koji će se kasnije tamo zaposliti.

Mogao bih tako u nedogled, ali vjerojatno već gubite koncentraciju, pa da skratim...

Ukoliko mislite da je moje mišljenje da se ulaskom u mjesni odbor sve ovo može promjeniti, onda se varate. Za rješavanje svih ovih problema potreban je dugi niz godina, ali i volja svih Pregračana. Netko će morati riješiti sve te probleme. Tko?

"Pa mladi (koji se trebaju uključiti u politiku)!"

Reklama