Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

15.01.2019. 16:33:02 - Grad Pregrada

Ministarstvo kulture odobrilo sredstva za programe javnih potreba u kulturi za 2019. godinu Gradskoj knjižnici, Muzeju i Kulturno umjetničkom društvu

Ministarstvo kulture objavilo je rezultate financiranja programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske, temeljem Javnog poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2019. godinu, među kojima su se našli programi pregradskih ustanova u kulturi te Kulturnog-umjetničkog društva Pregrada.

Tako je Gradska knjižnica ostvarila iznos od 53 tisuće kuna za nabavu knjižne i neknjižne građe, kojima će nastojati nabaviti sva potrebna nova izdanja, starija za kojima se ukaže potreba te stručnu literaturu i periodike. Odobrena sredstva omogućit će kontinuiranu i kvalitetnu nabavu knjižne i neknjižne građe.

U području muzejsko-galerijske djelatnosti Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina dobio je 5 tisuća kuna za svoj edukativni program u 2019. godini. Tijekom ove godine Muzej planira edukativni program koji će se sastojati od radionica, predavanja i vodstava te susreta i razgovora za različite dobne skupine potencijalnih muzejskih posjetitelja. Aktivnosti edukativnog programa bit će usmjerene na popularizaciju muzeja i muzejske djelatnosti među djecom, učenicima, studentima, mladima, odraslima i osobama treće životne dobi, a posjetiteljima događanja predstavljat će se muzejska građa te kulturna dobra na području grada Pregrade.

Na Ministarstvo kulture Muzej je prijavio ukupno četiri programa, a zasad su objavljeni rezultati samo za muzejsku djelatnost. Čekaju se rezultati natječaja za arheološku baštinu i ulaganja u kulturnu infrastrukturu, a prijavljena su i probna arheološka sondiranja lokaliteta Bušin-Bežanec, sanacija fasade zgrade muzeja i knjižnice te opremanje muzejske čuvaonice.

Osim ustanova u kulturi, iznos od 7 tisuća kuna ostvarilo je Kulturno umjetničko društvo Pregrada u području kulturnog amaterizma za nabavu zagorske narodne nošnje.

 

Reklama