Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

21.04.2009. 20:04:19 - Večernji list

Kardinal Bozanić odao priznanje za uređeni trg u Pregradi

Uz Bijelu nedjelju, Pregračani su prošlog vikenda obilježili Dan grada i župe. Kardinal Josip Bozanić na Trgu Gospe Kunagorske blagoslovio je kip Majke Božje s djetetom koji je prije 120 godina bio postavljen u Sutinskom, a sad je nakon restauracije ponovno vraćen u Pregradu.

Na koncelebriranoj misi kardinal Bozanić je u propovijedi odao Pregračanima i priznanje za novouređeni trg ispred ‘Zagorske katedrale' rekavši da nove generacije moraju uživati u ljepoti jer ona nas sve oplemenjuje. Proslava je započela u petak, otvorenjem izložbe umjetničkih fotografija pod nazivom Pregrada - moj grad.

Obljetnica vatrogasaca

U subotu gradom je koračao ešalon vatrogasaca, kojima je potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak predao ključeve kombija u povodu 120. obljetnice postojanja dobrovoljnog vartogasnog društva. Gradonačelnica Vilmica Kapac je izrazila zadovoljstvo učinjenim za mandata.

- Zaista se puno radilo. Najbitnije je spomenuti rješavanje vodoopskrbe. Pregrada se ponosi činjenicom da je bogata vodom, u ove je četiri godine napravljeno 95 kilometara magistralnog voda, ostvareno više od 460 priključaka, a do kraja 2010. godine svako domaćinstvo će moći ostvariti priključak na vodu. Najvažnije je ipak, obrazovanje. Pregrada je postala središte izvrsnosti za područje zdravstva - rekla je V. Kapac. Potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak rekao je da grad nije samo prijatelj djece već postaje i obrazovno sjedište mladih.

Počasni građani

- Pregrada postaje grad iz kojeg će izlaziti gotovi ljudi, obrazovani i spremni za rad i pomaganje ljudima - rekao je Jarnjak. Predana su i javna priznanja, a počasnim su građanima proglašeni Vinko Gregur i Marcel Majsec.

Reklama