Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

11.04.2013. 14:47:07 - SDP Pregrada

HRABRO U EUROPU

Izbori za Europski parlament

U nedjelju 14. 04., građani i građanke Hrvatske pa tako i Pregrade imaju mogućnost biranja zastupnika i zastupnica u EU parlament.  Europski parlament je tijelo Unije, čije članove izabiru izravno građani EU svakih pet godina, koliko traje mandat zastupnicima. Zajedno s Vijećem ministara čini zakonodavnu vlast Europske unije. Sjedište mu je u Strasbourgu, dok mu se Tajništvo nalazi u Luksemburgu.  754 zastupnika ( koji će se ulaskom Hrvatske u srpnju povećati na 766 zastupnika) obavljaju izuzetno odgovoran posao, uključujući i odlučivanje o proračunu same Unije. Primjeri odluka Europskog parlamenta su bankarski bonusi, odbijanje ACTA-e, reforma zajedničke poljoprivredne politike, odbijanje proračuna EU i slično.

Posao zastupnika u Europskom parlamentu zahtjevan je i pretpostavlja visoku razinu stručnosti i predanosti. Novoizabrani hrvatski zastupnici bit će raspoređeni u odbore te će im se dodijeliti dužnosti izvjestitelja za određeno pitanje/područje. Primjerice, zastupnik koji sjedi u Odboru za vanjske poslove, bit će zadužen za određenu državu. Slijedeći inicijativu Europske komisije i nakon njezina pristizanja u Europski parlament, zastupnik ili zastupnica izrađuju izvješće, savjetujući se sa stručnim osobljem. Izvješće se potom predstavlja u prvom čitanju, nakon kojega se utvrđuje rok za podnošenje amandmana. Nakon proteka roka, slijedi usuglašavanje političkih grupa. U drugom se čitanju u Odboru predstavljaju izmjene i dopune te se pristupa izglasavanju. Nakon mjesec do dva, izvješće dolazi na dnevni red plenarne sjednice, gdje se o njemu ponovno raspravlja i u konačnici se usvaja. Cijeli taj proces može potrajati od pet mjeseci do nekoliko godina. Zastupnik sudjeluje i u izradi izvješća ostalih zastupnika, posebice podnošenjem amandmana. Isto tako, može biti član nekoliko odbora, različitih izaslanstava ili pak koordinator određenog odbora.

Koalicija SDP-HNS-HSU i na ove izbore izlazi zajedno, a na listi 24 nalaze se Tonino Picula, Biljana Borzan, Marino Baldini, Oleg Valjalo, Sandra Petrović Jakovina, Jozo Radoš, Marija Ilić, Sabina Glasovac, Vedrana Gujić, Ivica Lukanović, Melita Mulić i Snježana Španjol.

Snježana Španjol dolazi iz Kraljevca na Sutli, diplomirana je inženjerka zaštite bilja, a trenutno je zamjenica ministra poljoprivrede. Snježanu Španjol ste mogli vidjeti prošle godine u Benkovu na SDP-ovoj tribini "Perspektive razvoja poljoprivrede u gradu Pregradi" gdje je izlaganje zamjenice ministra Snježana Španjol bilo prožeto upravo velikim mogućnostima za razvoj poljoprivrede nakon ulaska u EU, kada se hrvatskim poljoprivrednicima otvara tržište od 500 milijuna ljudi. U svom izlaganju predstavila je mjere iz pretpristupnog programa IPARD, koje pružaju velike mogućnosti za razvoj poljoprivrede kroz ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih proizvoda, poboljšanje ruralne infrastrukture itd. Sa žaljenjem je konstatirala nedovoljnu iskorištenost tih programa u prethodnim godinama, čime je Hrvatska nepovratno izgubila velika financijske sredstava, no zato je potrebno imati spremne projekte za sredstva, koja Hrvatska ulaskom u EU dobiva kroz Fond za ruralni razvoj, a riječ je o čak 330 milijuna eura godišnje za ulaganje u razvoj poljoprivrede i prateće infrastrukture u ruralnim krajevima.

Više o programu koalicije SDP-HNS-HSU o izborima za EU parlament možete saznati na http://www.hrabroueuropu.eu/

Također, Forum mladih Pregrada se 06. 04. pozabavio tematikom EU parlamenta dijeleći informativne letke građanima.

Reklama