Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

24.10.2016. 09:43:02 - Martina Butorac, Lokalni.hr

Gradonačelnik osmaš: 'Kad probaš politiku, probao si sve'

FOTOGRAFIJA: Petar Glebov/PIXSELL

FOTOGRAFIJA: Petar Glebov/PIXSELL

Prenosimo članak o projektu Dječjeg gradskog vijeća i Dječjem gradonačelniku Leu Filipčiću objavljenom na portalu Lokalni.hr 21. listopada 2016.

Projekt Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg gradonačelnika u Pregradi iniciralo je 2014. Gradsko vijeće, a Leu Filipčiću upravo ističe mandat prvog Dječjeg gradonačelnika

"Kad probaš politiku, probao si sve. To je velika odgovornost i ne vidim se u budućnosti u politici", ozbiljno objašnjava Leo Filipčić učenik osmog razreda Osnovne škole Janka Leskovara u Pregradi. Leo je, naime, posljednje dvije godine obnašao dužnost prvog Dječjeg gradonačelnika u tome gradu, a svoju je funkciju, kaže, shvatio vrlo ozbiljno. Kako i ne bi kada je posljednje dvije godine, uz svoje školske kolege iz Dječjeg gradskog vijeća, zastupao prava i interese djece u Pregradi te osiguravao da "pravo" Gradsko vijeće prepozna probleme malih stanovnika i pokuša ih riješiti. Suradnja je, složni su Dječji gradonačelnik i predstavnici Gradskog vijeća, bila i više nego dobra.

"Tijekom ove dvije godine mog mandata organizirali smo i održali brojne radionice, nogometni turnir, imali smo više humanitarnih akcija, posjetili smo Dječji dom u Nazorovoj ulici i družili se s našim starijim građanima, a uz pomoć gradonačelnika Marka Vešligaja i Gradskog vijeća uredili smo i novo dječje igralište i postavili mjerač brzine u blizini glazbene škole. Grad je imao sluha za sve naše prijedloge i nikada nam nisu rekli ne", kaže mladi gradonačelnik.

Inicijativa za osnivanje Dječjeg gradskog vijeća potekla je od Gradskog vijeća Pregrade koja od 2007. nosi naziv Grada prijatelja djece. U rujnu 2014. donesena je odluka o osnivanju Dječjeg gradskog vijeća, a prvi izbori održali su se dva mjeseca kasnije.

Držao govore pred ministrima

"Prvo je svako razredno odjeljenje naše škole izabralo svog predstavnika i ti predstavnici bili su ujedno vijećnici. Vijećnici potom među sobom biraju gradonačelnika i njegovog zamjenika, a na tim prvim izborima sam pobijedio ja, dok je za zamjenika izabran Ilija Petrač. Mandat traje dvije godine i sada je vrijeme za nove izbore", pojašnjava Leo izborni proces u Pregradi. Trenutno je aktivno šest vijećnika jer su neki otišli u srednju školu, a u idućem sazivu bit će ih 16 jer sada u radu mogu sudjelovati i predstavnici područnih škola. U prvom mandatu Dječje gradsko vijeće vodila je učiteljica Jasna Vnuk, a sada će se uvesti i funkcija predsjednika Dječjeg gradskog vijeća.

Petar Glebov/PIXSELL

Petar Glebov/PIXSELL

"Moja uloga bila je da djecu nadzirem i usmjeravam u njihovim aktivnostima i mogu reći da smo uspješno proveli brojne projekte. Leo je bio izvrstan gradonačelnik. Nakon njegove prezentacije, djeca su se jako zainteresirala za sudjelovanje u izborima. Drago mi je da je cijeli projekt uspješan jer se djeca tako uče svojim pravima, obvezama i odgovornosti. U Pregradi sada imamo mlade ljude koji razmišljaju, imaju svoj stav i znaju ga izraziti. Brinu o sigurnosti i žele kvalitetno provoditi svoje vrijeme", zadovoljna je Jasna Vnuk. Da je funkcija Dječjeg gradonačelnika itekako odgovoran i zahtjevan zadatak, pojašnjava Leo, govori i činjenica da je s 'pravim' gradonačelnikom držao govore na sjednicama Gradskog vijeća.

"Prvo je 'pravi' gradonačelnik držao govor, a zatim ja. U publici su često bili i ministri, no već sam bio navikao na to", skromno kaže Leo koji, kada ne drži govore pred političarima i ne bori se za prava svojim malih sugrađana, baš kao svaki školarac igra nogomet i rukomet, a pohađa i glazbenu školu.

Članak preuzet s portala lokalni.vecernji.hr

Link: http://lokalni.vecernji.hr/gradovi/gradonacelnik-osmas-kad-probas-politiku-probao-si-sve-473

Reklama