Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

12.12.2018. 09:22:38 - Zagorje International

Grad se, da bi osigurao adekvatan smještaj sudu, zadužio i kupio zgradu, koja će se i energetski obnoviti

Foto: Zagorje International

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je 6. studenoga donio Odluku o osnivanju stalnih službi Općinskog suda u Zlataru, kojom se, uz dosadašnje Stalne službe u Zaboku i Krapini, osnivaju Stalne službe u Donjoj Stubici i Klanjcu. To je izazvalo nezadovoljstvo Pregračana, s obzirom na to da je iz Grada upućeno više inicijativa prema Ministarstvu za osnivanjem u Pregradi Stalne službe Općinskog suda u Zlataru. Iz Grada poručuju kako su neopravdano izostavljeni, pa je dana 12. studenoga ministru pravosuđa i pomoćnici ministra pravosuđa upućena još jedna zamolba za osnivanjem Stalne službe u Pregradi.

Prometne veze

– Uvažavajući geografsku specifičnost i dostupnost prometnih veza ovog područja, uzimajući u obzir i osigurane prostorne uvjete za rad stalne službe i namjeru daljnjih ulaganja te uvažavajući potrebe i mogućnosti građana, Grad Pregrada smatra kako je ovom Odlukom ponovno neopravdano zakinut te su građani Pregrade stavljeni u nepovoljniji položaj u odnosu na ostale građane s područja Krapinsko-zagorske županije – ističe gradonačelnik Marko Vešligaj, te pojašnjava kako tradicija postojanja sudskog tijela u Pregradi seže u 1880. godinu, a kako bi tu tradiciju očuvao, Grad Pregrada osigurao je adekvatan smještaj tadašnjem Općinskom sudu u Pregradi na način da se zadužio i kupio zgradu. Nakon toga uslijedila je racionalizacija sudova kojom se Općinski sud u Pregradi spajao s Općinskim sudom u Krapini, sadašnjim Općinskim sudom u Zlataru, kojoj se Grad Pregrada protivio, ali do čije je realizacije ipak došlo. Kredit za navedenu zgradu Grad Pregrada otplatio je u 2017. godini te se početkom 2018. godine upisao u zemljišne knjige kao vlasnik spomenute nekretnine, u koju Grad planira i daljnja ulaganja, odnosno, rekonstrukciju postojećeg prostora u sklopu koje bi se uredio poseban prostor za sudnicu, čija je procijenjena vrijednost radova oko 700 tisuća kuna. Također, planirana je i energetska obnova zgrade, za koju je iz Europskog fonda za regionalni razvoj ostvaren iznos od 602.652,15 kuna bespovratnih sredstava, dok je ukupna vrijednost projekta 990.350 kuna.

"Lakše dojti"

Stanovnike Donje Stubice i Klanjca ova je odluka ministra razveselila. Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić ističe kako se radi o inicijativi koju je Donja Stubica provela zajednički s Oroslavjem, Stubičkim Toplicama, Gornjom Stubicom i Marijom Bistricom. Oni su uputili zahtjev Ministarstvu pravosuđa, a zatim održali sastanak s ministrom Bošnjakovićem.

– Razumna odluka i sinergija političkih čimbenika u interesu Oroslavčanki i Oroslavčana, a vjerujem i velikog dijela Zagorki i Zagoraca stubičkog i marijabistričkog kraja. "Ipak nam je lakše dojti na sud h Stubicu nek h Zlatar!" – napisao je na svojoj Facebook stranici gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak.

Članak je preuzet sa Zagorje International

 

Reklama