Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

16.07.2007. 23:07:14 [Mače] - Sabina Sviben Večernji list

Završena trodnevna manifestacija Tamburaška noć Mače 2007.

Drugo mjesto za "Dečke z Pregrade"

"Dečki z Pregrade" u društvu sa opernom divom Barbarom Otman

Na središnjoj priredbi Tamburaška noć, natjecanju za Zlatnu tamburicu kojem je cilj njegovanje zagorske glazbe i promocija tamburice, pred brojnom publikom predstavilo se sedam tamburaških sastava. Plaketu Zlatna tamburica i nagradu od tisuću kuna osvojio je Tamburaški sastav Aduti iz Svetoga Križa Začretja prema odluci stručnog žirija, koji su činili tamburaški pedagozi Pavao Lacković i Ivan Bartolić.

Drugo mjesto i 750 kuna pripalo je sastavu Dečki z Pregrade (op.pr.: TS "Dečki z Pregrade" i ovaj puta su nastupili sa solistima Elenom Ciglenjak i Milkom Peerom, te plesačicom Alinom Grjazjevom. Izvedene su 4 skladbe: Stiha, povedaj mi mati; Pozdrav Zagorju; Zagorje i Zagreb; Kaljinka) , a treće sastavu Zvona starine iz Svetoga Križa Začretja. Nastupili su i tamburaški sastavi KUD-a Ljudevita Gaja Mače, KUD-a Golubovec iz Novoga Golubovca, Maheri i Stubički dečki, a priznanja i nagrade sudionicima je uručio predsjednik mačanskoga KUD-a Berislava Sedaka.

Prijavilo se više sastava nego lani, a popravlja se i njihova kvaliteta. Sve sastave čine mladi članovi, što znači da se tradicija tamburice prenosi na mlađe naraštaje rekao je Pavao Lacković.

Zvukovi tamburice, bogata ugostiteljska ponuda i glazba Boss banda u nastavku večeri privukli su brojne goste koji su uživali u plesu i popratnim sadržajima. Ovogodišnja kulturno-zabavno-turistička manifestacija u Maču održala se 26. put. Trodnevno veselje završeno je u subotu kada su posjetitelji mogli pogledati nastup Limene glazbe Dobrovoljnog vatrogasnog društva i malih Mačanskih mažoretkinja osnovanih prije godinu dana, a veliko je zanimanje bilo za reviju narodnih nošnji koju je pripremila voditeljica mačanskih folkloraša Martina Kolarić.

Mali manekeni, članovi KUD-a domaćina, prošetali su pozornicom i predstavili nošnje Gradeca, Bilogore, Posavine, Bunjevca, Like, Vrlike, Zagorja, Međimurja i Prigorja, koje su najkompleksniji dio narodnog stvaralaštva i predstavljaju značajke kraja iz kojeg dolaze. Zabava je nastavljena uza sastav Podvinčani i Davora Dretara Dreleta.

Reklama