Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

09.05.2018. 08:11:09 - Grad Pregrada

Dani otvorenih vrata EU fondova otvoreni u Pregradi

U Gradskoj vijećnici u Pregradi zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek otvorila je u ponedjeljak Dane otvorenih vrata EU projekata Krapinsko-zagorske županije, koje organiziraju Zagorska razvojna agencija i Krapinsko-zagorska županija. Naime, kako bi potaknuli građane da otkriju i nauče više o projektima koje Europska unija financira diljem Europe, Krapinsko-zagorska županija uključila se u promotivnu kampanju kroz organizaciju raznih predstavljanja, javnih tribina i radionica vezanih za aktualne teme pripreme i provedbe projekata sufinanciranih sredstvima Europske unije. Dani otvorenih vrata traju od 7. do 11. svibnja, a osim u Pregradi, radionice će se provoditi u Krapini, Mariji Bistrici i Energetskom centru Bračak.

U ime domaćina, okupljene je pozdravio gradonačelnik Marko Vešligaj te zahvalio Krapinsko-zagorskoj županiji što je upravo Pregradu odabrala za otvorenje ovog programa. "Grad Pregrada prednjači po sredstvima dobivenima Iz fondova Europske unije. U proteklih godinu dana ostvarili smo 4,6 milijuna kuna za tri velika projekta: izgradnju reciklažnog dvorišta, asfaltiranje nerazvrstane ceste C1-Petrovina-Menjački koja spaja dva najveća naselja na području Pregrade te energetsku obnovu upravne zgrade i s njome povezane zgrade društvenog doma u kojima borave udruge, a nastavljamo i dalje s prijavljivanjem na svaki natječaj gdje vidimo potencijal", rekao je gradonačelnik Vešligaj te dodao kako su upravo sredstva iz EU fondova ključna za razvoj gradova i općina s malim proračunskim prihodima jer se jedino na taj način može osigurati daljnji razvoj i napredak.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je kako je županija od 2013. do 2017. godine iskoristila mogućnosti koje su pružili EU fondovi. "Povukli smo oko 104 milijuna eura u našu županiju. To je izuzetno važno razdoblje gdje smo zapravo svi zajedno dobili iskustvo u realizaciji povlačenja sredstva iz europskih fondova. U ovom trenutku, u realizaciji su projekti financirani iz EU fondova u iznosu oko 100 milijuna kuna. Radi se o projektima koji su vezani za područje zdravstva i medicine, opremanje dnevnih bolnica, poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i osiguravanju novaca specijalizacije. Tu je obnova škola, projekti koji su vezani za darovitu djecu, djecu s poteškoćama u razvoju", rekla je zamjenica Petek.

U sklopu otvorenja predstavljen je projekt unapređenja zdravstvene zaštite na županije, koji provodi KZŽ kao osnivač Doma zdravlja sa svrhom poboljšanja pružanja zdravstvenih usluga u sferi obiteljske medicine, primarne pedijatrije, ginekologije i dentalne medicine. Otvorenju su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Gordana Križanec Ružić te pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Krunoslav Golub, a na javnoj tribini o promicanju jednakog prava pristupa i jednakih mogućnosti u ostvarivanju zdravstvene zaštite sudjelovali su učenici petog razreda Srednje škole Pregrada, smjer medicinska sestra/tehničar opće njege.

Reklama