Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

29.01.2008. 19:55:42 - www.kr-zag-zupanija.hr

Čak 34 bake u borbi za "Babičin kolač"

(Foto: www.kr-zag-zupanija.hr)

Manifestacija i natjecanje "Babičini kolači" u organizaciji Krapinsko-zagorske županije i grada Pregrade održat će se ovu nedjelju u 14 sati u Srednjoj školi Pregrada.

Na samo natjecanje su se prijavile čak 34 bake s područja naše Županije, a manifestaciju "Babičini kolači" će otvoriti Sonja Borovčak, županica Krapinsko-zagorske županije.  Uz bogat kulturno umjetnički program, uzvanici i posjetitelji će na kraju moći probati sve kolače koje će naše bake pripremiti.

Kroz ovu drugu po redu manifestaciju Krapinsko-zagorska županija želi očuvati i promovirati  tradicionalne recepata naših baka, te se  nadamo se da će prerasti u tradiciju, pa i van granica Krapinsko-zagorske županije. To je samo nastavak aktivnosti Županije u poticaju i održanju tradicionalnih vrijednosti, te skretanje pozornosti na važnost žena, a naročito baka u životu zagorskih obitelji. Na taj način želi se doprinijeti promicanju vrijednosti naših žena, obitelji, kreativnosti, tradicije i kulture naše županije, ali i gradova i općina iz kojih će bake doći. Glavni kriteriji za ocjenjivanje će biti originalnost (autohtonost), izgled i okus kolača, a baka koja napravi najbolji kolač će dobiti vrijednu nagradu i donijeti organizaciju Babičinih kolača iduće godine u svoje mjesto.

Kako bi pridonijeli očuvanju naše baštine i ove godine se planira izdati  brošura u kojoj će se nalaziti recepti kolača izloženih na ovogodišnjem natjecanju i manifestaciji Babičini kolači.

Reklama