Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

03.10.2018. 17:26:52 - Zagorje International

Po prvi puta natjecanje Hrvatskog kuharskog kupa održano u Pregradi

Bio je pravi gurman i pravi Zagorec, okitio se brojnim priznanjima i medaljama, ali ona koju je nosio sve do groba, njegova je rodna Pregrada

Foto: Zagorje International

Natjecanjem petog kola Hrvatskog kuharskog kupa pod nazivom "Kuharski kup Slavka Večerića", završilo je trinaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa. Po prvi puta natjecanje Hrvatskog kuharskog kupa održano je u Pregradi, rodnom gradu Slavka Večerića, proslavljenog hrvatskog kuhara koji je preminuo krajem 2017. godine.

Život podređen kuhači

– Tu se rodil, tu je odrasel, tu je pokopan. Svoj životni put odlučio je podrediti kuhači. Otišao je u Zagreb te van granica Lijepe Naše, kako bi svoju ljubav prema kuhanju oplemenio i prenio na druge. Prošao je brojne kuhinje, brojna natjecanja, okitio se brojnim priznanjima i medaljama, no jedna koju je nosio sve do groba, njegova je rodna Pregrada. Tu je sve počelo i završilo i stoga ovaj kup s razlogom nosi njegovo ime, Kup Slavka Večerića. Uvijek je promovirao svoj rodni grad i svoje Zagorje te je vedrim duhom uveseljavao sve oko sebe te milijune gledatelja pred malim ekranima. Najviše je volio pripremati zagorske specijalitete, koje je i sam volio jesti, i bio je pravi gurman, pravi Zagorec, kao i dugogodišnji član Hrvatskog kuharskog saveza, s prestižnom titulom Akademika – istaknula je Valentina Večerić Gorupić, kći Slavka Večerića na proglašenju najboljih.

Na njenu inicijativu je i došlo do organizacije ovog kola Kupa u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom, Gradom Pregrada i Turističkom zajednicom područja Srce Zagorja. O Slaveku su biranim riječima na svečanosti govorili i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i član Ocjenjivačkog suda Zlatko Sedlanić.

Puretina i buncek

Ova dvodnevna manifestacija započela je u subotu, kada su dionici počeli pripremali tri slijeda koja su sljedećeg dana izložili i podijelili posjetiteljima 48. manifestacije "Branje grozdja". Zadatak je bio pripremiti svečanu hladnu platu od puretine, bunceka, kukuruza i hrena, glavna jela od svinjskog kotleta, gljiva i krumpira te deserte od jabuka, buče, kestena i grožđa. Radove natjecatelja ocijenili su članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a Zlatko Sedlanić, Grozdana Bohorč i Erich Glavica.

Pobjedu u ukupnom poretku odnio je Marin Pozder iz varaždinskog restorana "Bedem", koji je pripremio najbolje predjelo i glavno jelo, dok je u desertu za nijansu bolji bio Dario Špehar iz Hotela Plitvice na Plitvičkim jezerima. Treće mjesto pripalo je još jednom predstavniku iz Varaždina, Ivanu Tomasu iz restorana "Fontana Crnković".

Svečanost proglašenja najboljih u ovoj sezoni Hrvatskog kuharskog kupa, održat će se sredinom listopada u Koprivnici, dok će nova sezona Hrvatskog kuharskog kupa započeti krajem godine.

 

Reklama