Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

11.04.2007. 01:04:32 - Nevenka Cigrovski

Zub naš svagdašnji daj nam danas

ŽIVČANI SLOM, to su riječi koje opisuju jutro bez kave. Osobito ako se radi o prvom danu vikenda. Subota nosi svoj dnevni red, savršeno uhodani protokol. Kasnije buđenje (nekad namjerno, većinom slučajno), izležavanje, (jutarnju gimnastiku ne prakticiram), pisanje prvih SMS poruka, meditacija pred TV-om u pidžami (što se ponekad oduži do kasnih poslijepodnevnih satiju), i naravno, nesputano uživanje u ispijanju jutarnje kave. A danas je zbog nesmotrenosti nekih članova obitelji moj ritual kaotično izmjenjen i time duboko narušeno moje duševno zdravlje. Nema kave...

U šoku i nevjerici, vođena automatizmom profesionalca - na sebe navlačim traperice i majicu, obuvam tenisice i izjurim na ulicu. No ubrzo shvatim da nemam novce i to me još više rasp...lamsa. Ljuta i razočarana, a prema nekim izvorima i prilično snena, poželim se okrenuti i vratiti doma. Međutim, naglo i prilično bolno prizemljenje, prekine me prilikom sprovođenja u djelo te moje nakane. Stala sam na vezicu (ilitiga žniranac po domaći). Nažalost, temeljni zakoni fizike ne dozvoljavaju većih improvizacija u scenariju. Pretvorba kinetičke energije u potencijalnu ima okus krvi, a zbog tromosti mase uz neizbježan faktor trenja sada imam izgrebane šake.

Stoički podnesem sramotu (u potpunosti ignorirajući susjede), ustanem i otresem sa sebe to posljednje zrno ponosa, dobacim neku prigodnu susjedovom pobješnjelu psu, progutam suze i vratim se doma. Po kavu i kruh pošaljem brata. Sljedećih dana u novinama čitam sljedeće:

"Zbog iscrpljenosti kolabirala na cesti! Iz neslužbenih izvora doznajemo kako je N.C. (22), po zanimanju student, provela noć budna učeći za jedan od težih ispita na godini. Ujutro se uputila do trgovine, međutim nedaleko od kuće svladala ju je vrtoglavica i na tren je izgubila svijest. Kako doznajemo djevojka je ubrzo došla k sebi, odmah se vratila kući i nešto kasnije, u pratnji roditelja, uputila u obližnji Dom zdravlja."

(Kečernji list, str.6)

"(Ne)svakidašnji događaj u srcu Hrvatskog zagorja. 22-ogodišnja djevojka, čiji indentitet ostaje zaštićen, izgubila je kontrolu nad sobom, pala i pritom izbila zub. Tog se kobnog jutra, 31. veljače 2007. oko 7, 30 sati vraćala iz izlaska, kada ju je onako snenu i najvjerojatnije alkoholiziranu napao pas. Zbog oslabljenih refleksa i opće nemoći, izgubila je kontrolu i našla se na podu, gdje je i ostala nekoliko trenutaka. Pas je nestao u nepoznatom pravcu, a kako doznajemo nije bio cjepljen."

(Ljutarnji list, str.13)

"Da kupnja kruha može biti izuzetno bolna, iskusila je i nepoznata djevojka sa slike (dolje desno), nakon što je prošle subote na neobičan način ostala bez zuba. Naime, zbog izuzetno velike zainteresiranosti javnosti jednog zagorskog sela za problem oko rješavanja nekih nesuglasica imovinsko-pravne prirode, naši su reporteri u zasjedi čekali da se pojavi jedan od aktera priče, međutim pažnju im je odvratila ova mlada dama koja je na putu do dućana, nakon samo nekoliko prijeđenih metara završila na podu. Ljuta i posramljena ipak nije mogla sakriti smješak."

(Lorija, str. 63)

"Iako nas samo nekoliko mjeseci dijeli od ljeta i mora, nekima čini se to još ne dopire do glave. Guzica ove mlade djevojke jedva je stala u kadar anonimnog mobitela (lijevo), nakon što je u subotu ujutro, po lokalnom vremenu, poljubila tlo nedaleko slovenske granice. Naša poruka dotičnoj - DIJETA! "

(23 vure, zadnja str.)

Od tog dana telefon ne prestaje zvoniti - prijatelje, rodbinu i znance zanima što se dogodilo. Ja šaljivo skrećem s teme i pričam o svom novom zubu; visokokvalitetan porculan, stručna izrada, ponosan vlasnik. A zapravo ne želim priznati da ni sama više ne znam što se zaista dogodilo. Uostalom, zar je i bitno? Kao što je netko pametan jednom zaključio - današnja senzacija, sutrašnja je stara vijest.

Arhiva

Arhiva kolumni

Reklama