Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

12.07.2007. 16:07:48 - Nevenka Cigrovski

Neverbalna komunikacija

Stereotipni sam primjerak osobe koja je predrasudama sklona iznimno rijetko ili zaista gotovo nikada. To drugim riječima znači da će me velika manjina većinske populacije smatrati naivčinom, a ostali najobičnijom budalom jer je u narodu uvriježeno držati kako si uglavnom glup ako ljude doživiš onakvima kakvi ti se predstave, a ne onako kako bi ih se trebalo doživljavati jer se nisu predstavili nekako drugačije.

O nama puno više govore stvari koje nismo učinili, a nismo trebali, od onih koje isto tako nismo trebali, ali ipak jesmo učinili. To je razlika između dobrog dijela i pametnog poteza. Nije za vjerovati, ali poruka koju nismo dobili govori puno više od tisuću drugih koje su nam poslane.

Skloni smo ne čuti ono što nam je rečeno, a iznova preslušavati neizrečeno. Koliko puta mora biti neizrečeno ono što želimo čuti prije nego što konačno shvatimo da nema smisla očajnički osluškivati?

Dakle, (ne)djela su ta koja nas određuju više od bilo kakvih riječi. Mogu li se međutim riječima obećati postupci? Obećanje je ionako samo očajnički pokušaj nošenja sa grižnjom savjesti. Sebičan način dokazivanja vlastite velikodušnosti. Patetično je očekivati da se tišinom može obećati željeno, a u iščekivanju neobećanog željeti dovoljno na kraju najčešće postane i previše.

Imati povjerenje u nekoga više je od pukog vjerovanja u dobronamjernost njegovih postupaka. Ali gubitkom istoimenoga u pitanje dovodimo namjeru svega što je bilo, kao i onoga što se tek trebalo dogoditi. Koliko dosljedni u vlastitoj tvrdoglavosti trebamo biti prije nego što dozvolimo da se to povjerenje izigra još jednom?

Zaboraviti ono čega nije bilo, gotovo je jednako teško kao oprostiti nekome tko ništa nije ni učinio. Najteže je u biti shvatiti sebe, a upravo u tome leži ishod svega. Spoznati nepromjenjivost vlastite bezizlaznosti, kako bismo neopterećeni krenuli putevima nove izgubljenosti.

Postoji toliko kompliciranih načina da se kažu neke sasvim jednostavne stvari. Za poruku između redaka nije potrebno puno teksta, ali moramo biti spremni priznati si da je ona tamo zaista i zapisana. Od neverbalne komunikacije gora je samo verbalna nekomunikacija.

Arhiva

Arhiva kolumni

Reklama