Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

15.09.2008. 19:11:31 - Igor C.

Za koga su ginuli hrvatski heroji?

Bijeli križ - spomenik hrvatskim braniteljima na rijeci Vuki, Vukovar

Gledajući ovih dana dokumentarni serijel "VUKOVAR-groblje tenkova" sav se naježim. Za mene je Vukovar grad kojeg se sjećam po ratnim izvještajima Siniše Glavaševića, a kasnije kad je pao Vukovar po snimkama zaplakanih civila (žena i djece, bespomoćnih staraca...) iza kojih se vidi četnička zastava i transportno oklopno vozilo JNA, a u pozadini svira ona simfonija od koje se čovjek sav naježi.

Je li Vukovar morao pasti?

Sjećem se pogleda legedarnog pilota Marka Živkovića-Žike kad je došao po tatu da idu zajedno u rat. To je bio proziran pogled. Nekoliko dana prije toga njegov je brat  kao pripadnik hrvatskih policajaca poginuo u Borovom Selu. Do toga trenutka Vukovarac Žika i moj tata kao školovani časnici i vojni piloti vjerovali su u mirno razrješenje ove strašne ratne priče.

Drugi je dan tata otišao u rat.

Zanimljivo je naglasiti da je Žika kada je došao po mojeg tatu rekao kako imaju avione. Radilo se o avionima za prskanje poljoprivrednih usjeva i sličnim protutipovima. Ali hrabroga Žiku ništa nije moglo spriječiti da brani svoj rodni grad, Vukovar. Tu je također bio i drugi tatin klasić Vukušić Mirko. Ta legendarna ekipa (Živković, Vukušić i ostali) patentirala je tzv. bojlerske bombe. Prvenstveno djelovanje ovih vojnih pilota, zbog teškog stanja u Vukovaru, bilo je humanitarno. Nadlijetali su dijelove grada gdje su bili civili i bacali im hranu i lijekove. Kako je u tom području u to vrijeme zračni prostor bio pod nadzorom premoćne JNA - koja je bila u funkciji četničke agresije - djelovanje ovih hrvatskih aviona bilo je još značajnije. Živković, Vukušić te još nekoliko njih koji su toga jutra otišli na zadaću, nikada se nisu vratili.

Je li je Vukovar morao pasti?

Pitaju se mnogi. Oni bolje upućeni ne žele o tome pričati, a oni koji su Vukovar u Zagrebu branili puni su spektakularnih priča, a Vukovar su vidjeli samo na TV-u. Mnogi heroji koji su branili Vukovar na prvoj crti, tvrde da Vukovar nije trebao pasti pod okupaciju velikosrpskog agresora.

Pitanja je mnogo, a odgovora malo.

Zna se da ponekad, da bi se dobio cijeli rat, neke bitke treba i izgubiti.

Priča se da je Vukovar pao zbog dogovora.

Rat smo na kraju ipak dobili.

Ali za koga su onda ginuli hrvatski heroji!??

Arhiva

Arhiva kolumni

Reklama