Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

23.09.2009. 18:45:12 - Tajana Broz

Stazama Hanine mudrosti

Kao buduća drugarica majka već sada očito živahne i tvrdoglave cure, mjesecima vršim psihofizičke pripreme za ono što me čeka narednih barem 18 godina. Mislim da sam pročitala sve ikada napisano što na Rodnim web stranicama, što na njihovom forumu. Nedavnu vijest o tome kako hrvatski nakladnici u 2010. misle tiskati jednaku količinu knjiga kao i ove godine pripisujem vlastitom pustošenju knjižara i trajnom opterećenju po moj Diners. A već pomalo škicam dječje štednje kako bi mi podmladak mogao putovati, učiti strane jezike i upoznavati nove kulture (i pritom se poprilično nerviram oko Erste banke koja dječju štednju reklamira na principu "ja sam faca, ne nosim odjeću s placa"). No, izgleda da sam omašila ceo fudbal.

 

Nova TV u svojoj turbo popularnoj emisiji Red Carpet počela je emitirati "Savjetovalište za sponzoruše" u kojem dotična Hana Hadžiavdagić savjetuje mlade cure i njihove majke kako omogućiti sebi i svojim kćerima lijep i udoban život. Pa prepričava Hana (koja se u slobodno vrijeme naziva i bosanskom Paris Hilton) što u komšiluku znači biti uzorita majka "U Srbiji majke dižu kredite kako bi kćerima platile najmodernije cipele, odjeću i izlaske u najprestižnije klubove, a sve u cilju da nađu bogatog budućeg supruga koji će zbrinuti, kako kćeri, tako i majke". E majke ti, pa nismo mi Hvatice ništa lošije od naših kolegica Srpkinja da ne bismo mogle svojim kćerima osigurati bolju budućnost! Od sada, bacam sve one knjige, na Rodine stranice stavljam siguronosnu zaštitu da me nebi dalje trovale svojim bizarnim idejama o maramama, platnenim pelenama i dojenju te krećem stazama Hanine mudrosti. Prije nego kupim robicu nabavit ću crveni ruž za dijete (a i za majku, tek sad sam shvatila da otac mog djeteta em ne vozi bog zna kakav auto, em je taj - ne bog zna kakav auto - zapravo moj i još je stalno napola praznog rezervoara) jerbo "Crveni ruž je oličenje jake žene koja je puna samopouzdanja" i prvi korak ka boljem životu (dakle boljem autu i njemu pripadajućem mužu i ocu).

Nakon toga štednja je obavezna, ali umjesto u putovanja uložiti ćemo je u silikone jer to sprečava bljeđenje ljepote s godinama (a znamo da je ljepota usko povezana s odupiranjem određenih dijelova tijela gravitaciji). Umjesto učenja stranih jezika uložiti ćemo u učenje falsificiranja pozivnica jer kao i svaka majka za svoje dijete želim samo najbolje, a lijepo Hana kaže: "Morate biti na svim važnim događanjima u gradu. Ako nemate pozivnicu, nađete potrčka koji radi na partyju, izađete s njim nekoliko puta i bez problema ušetate na događaj koji vrvi sponzorima. Drugi način, koji sam ja koristila, je falsificiranje pozivnica, ali to zahtjeva malo više pameti". Bude li pametna na majku to neće teško svladati. Jedino nisam profulala s upoznavanjem različitih kultura jer u ovom slučaju imat će priliku upoznavati vlasnike Mercedesa, vlasnike BMW-a, vlasnike Lexusa, vlasnike Jaguara i ostale egzotične vlasnike. I sve to sam saznala u samo jednoj epizodi! S apsolutnim nestrpljenjem očekujem nastavke jer nakon ovih otkrivenja imam bezbroj pitanja: Gdje nabavim štikle za bebe? Kako naučiti kćer na trajnu dijetu? Gdje pronaći vlasnika BMW-a s kosom i bradicom (jerbo bojim se da ako će mala imati moj ukus da neće tolerirati muškarce bez brkova i brade)?

Nemam što reć' nego odati svoje najdublje poštovanje Siniši Svilanu i Danijelu Delaleu što su me spasili s krivog puta kojim sam krenula te omogućili mojoj kćeri, ali i svim našim kćerima svjetlu sponzorušku budućnost! Vječna im hvala i slava!

izvorno napisano za Libela.org

Arhiva

Arhiva kolumni

Reklama